Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama piektdien telefonsarunā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu aicinājis Ankaras valdību un Sīrijas kurdu kaujinieku grupējumu Tautas aizsardzības vienības (YPG) Sīrijas ziemeļos izrādīt savaldību.

"Prezidents Obama uzsvēra, ka YPG spēkiem nevajadzētu censties izmantot situāciju šajā apvidū un iegūt jaunas teritorijas, un mudināja Turciju uz atbilstošu savaldību, apturot artilērijas uzbrukumus šajā apvidū," teikts Baltā nama paziņojumā.

Pateicoties Krievijas kara aviācijas atbalstam, Alepo provincē cīņās pret nemierniekiem, kuru vidū ir arī "Al Qaeda" Sīrijas atzars "Al Nusra", panākumus gūst kā Sīrijas valdības karaspēks, tā Sīrijas kurdu kaujinieki.

Turcija ar bažām vēro Sīrijas kurdu nostiprināšanos tās robežas tuvumā, un kopš pagājušās sestdienas Turcijas artilērija vairākkārt Sīrijas teritorijā apšaudījusi vietējo kurdu kaujinieku pozīcijas.

Pēc pēdējiem Sīrijas valdības karaspēka panākumiem Alepo provincē vairāki Sīrijas nemiernieku grupējumi Aazāzas rajonā, tieši līdzās Turcijas robežai, ir nonākuši ielenkumā. Uz rietumiem atrodas kurdu kontrolētais Afrīnas apgabals, uz austrumiem - džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") teritorijas, uz dienvidiem - valdības karaspēka pozīcijas, bet uz ziemeļiem - Turcijas robeža.

Turcijas arvien pieaugošais naidīgums pret Sīrijas kurdu kaujiniekiem apdraud centienus pastiprināt kampaņu pret "Daesh" un rada spriedzi Vašingtonas un Ankaras attiecībās, atsaucoties uz ASV amatpersonu teikto, pagājušajā nedēļā ziņoja laikraksts "Wall Street Journal".

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 260 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!