Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien nācis klajā ar jaunu kiberdrošības "nacionālās rīcības plānu", aicinot modernizēt novecojušos valdības datortīklus un izveidot augsta līmeņa komisiju rekomendāciju izstrādāšanai par kiberdrošību valsts un privātajā sektorā.

ASV pēdējos gados arvien biežāk notiek dažādi kiberuzbrukumi un datu zādzības kā valdības, tā privātajos tīklos.

Kiberdrošības uzlabošanai Obama lūdza atvēlēt no budžeta 19 miljardus dolāru, kas būtu par 35% vairāk nekā pašreiz. Trīs miljardus dolāru prezidents iecerējis atvēlēt valdības aģentūru datorsistēmu modernizēšanai.

"Nav noslēpums, ka valdības IT pārāk bieži ir kā "Atari" spēle "Xbox" pasaulē," laikrakstā "The Wall Street Journal" norādīja Obama.

"Sociālās drošības administrācija izmanto sistēmas un kodu no 60. gadiem. Neviens veiksmīgs uzņēmums nespētu darboties šādā veidā," atzina prezidents, paziņojot, ka valdības aģentūrām tiks uzdots palielināt savas vērtīgākās informācijas aizsardzību un sniegta palīdzība tīklu modernizēšanā.

Obama uzsvēra, ka viņa plāns pievēršas gan īstermiņa, gan ilgtermiņa draudiem ar mērķi nodrošināt ikvienam amerikānim interneta drošības pamata līmeni.

ASV valdība pagājušajā gadā atzina, ka hakeri piekļuvuši informācijai, kas saistīta ar vismaz četriem miljoniem esošo un bijušo federālo iestāžu darbinieku.

No hakeru uzbrukumiem pērn cieta arī ASV veselības aprūpes tīkli, mazumtirgotāji un kinostudija "Sony Pictures".

Obama atzina, ka kiberdraudi ir vieni no lielākajām briesmām, ar ko jāsaskaras Amerikas ekonomikai un nacionālajai drošībai.

"Tādēļ pēdējos septiņus gadus mēs esam stiprinājuši kiberdrošību valdībā - tostarp (..) ātri apmainoties ar informāciju par kiberdraudiem, - lai mēs varam reaģēt uz draudiem vēl ātrāk," norādīja Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!