ASV prezidents Baraks Obama pirmdien pauda apmierinātību par tikšanos ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu un pārliecību par progresu abu valstu attiecībās, vēsta ārvalstu mediji.

"Sarunas šaurā lokā bija ļoti produktīvas. Nešaubos, ka mēs varēsim panākt progresu visos jautājumos, kuri mums jāapspriež," sacīja Obama.

Medvedevs savukārt norādīja, ka tikšanās gaitā laiks netika velti tērēts un tika apspriesti svarīgi jautājumi.

Obama pirmdien ieradies trīs dienu vizītē Krievijā. Viņam paredzētas sarunas arī ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu un tikšanās ar nevalstisko un politisko organizāciju pārstāvjiem, kā arī uzņēmējiem.

Viens no galvenajiem dienaskārtības jautājumiem - stratēģisko ieroču kontrole. Vašingtonai un Maskavai jāpanāk vienošanās, kas aizstātu līdzšinējo Krievijas un ASV Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumu (START), kura termiņš beidzas šī gada 5. decembrī.

Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas deklarācijas teksts, kura Maskavā jāparaksta abu valstu prezidentiem, esot jau saskaņots. Nedēļas nogalē kļuva zināms, ka Krievija un ASV vienojušies arī par amerikāņu karavīru gaisa tranzītu uz Afganistānu caur Krievijas teritoriju.

Prognozēts, ka šī tikšanās palīdzēs uzlabot attiecības, kuras būtiski pasliktinājušās pēdējo gadu laikā. Pirms vizītes Obama pauda cerības par konstruktīvu un atklātu dialogu par abām valstīm svarīgiem jautājumiem.

ASV un Krievijas prezidenti jau tikušies G20 samita laikā Londonā, taču ar Putinu Obama personīgi tiksies pirmo reizi.

Obama Maskavā ieradies kopā ar sievu Mišelu un abām meitām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!