Foto: EPA/LETA
ASV prezidents Baraks Obama, šonedēļ paziņojot par amerikāņu karaspēka samazināšanu Afganistānā, nosaucis lielāku izvedamo karavīru skaitu nekā viņam bija ieteikuši ASV bruņoto spēku augstākā ranga komandieri.

Obama televīzijas uzrunā trešdien paziņoja par plānu jau jūlijā sākt ASV karavīru izvešanu no Afganistānas, lai beigtu ilgo, dārgi izmaksājošo karu un ASV varētu vairāk pievērsties savu ekonomikas problēmu risināšanai. Sākot no jūlija līdz gada beigām ASV no Afganistānas izvedīs 10 tūkstošus savu karavīru, bet līdz nākamās vasaras beigām tiks izvesti vēl vairāk nekā 23 tūkstoši karavīru, sacīja Obama.

ASV spēku komandieris Afganistānā ģenerālis Deivids Petreuss ceturtdien ASV Senāta Izlūkošanas komitejā teica, ka Obamas plāns līdz nākamās vasaras beigām izvest no Afganistānas 33 000 amerikāņu karavīru ir "agresīvāks" par to, ko ieteicis ASV bruņoto spēku apvienotā ģenerālštāba priekšnieks admirālis Maiks Malens, ASV bruņoto spēku Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Džeimss Matiss un Petreuss.

Petreuss noliedzoši atbildēja uz senatora demokrāta Karla Levina jautājumu, vai viņš būtu gatavs atkāpties no ASV spēku pavēlnieka Afganistānā komandiera amata tādēļ, ka Obama nolēmis izvest no Afganistānas vairāk karavīru nekā bija ieteicis Petreuss.

ASV Senāta Izlūkošanas komiteja iztaujāja Petreusu saistībā ar gaidāmo Senāta balsojumu par viņa apstiprināšanu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora amatā.

Arī Malens ceturtdien Kongresa Pārstāvju palātas Bruņoto dienestu komitejas sēdē teica, ka "prezidenta lēmumi ir agresīvāki un tajos ietverts lielāks risks nekā es sākotnēji biju gatavs akceptēt".

Analītiķi norāda, ka Obama izšķīries par tik liela karavīru skaita izvešanu no Afganistānas, lai vairotu savu popularitāti pirms nākamgad paredzētajām prezidenta vēlēšanām, kurās demokrāts Obama centīsies panākt ievēlēšanu uz otru amata termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!