ASV prezidenta priekšvēlēšanu sacensībā demokrātu partijas pārstāvis Baraks Obama apsteidz republikāni Džonu Makkeinu par 4%, liecina jaunākie aptaujas dati, ko ceturtdien publicējusi aģentūra "Reuters".
Aptaujas rezultāti rāda, ka Obama saņem arvien lielāku atbalstu no sievietēm, kā arī no neatkarīgajiem vēlētājiem.

Visā valstī veiktā aptauja liecina, ka Obama ir vēl palielinājis trešdien panākto 2% pārsvaru pār savu sāncensi, iegūstot 48% provizorisko balsu. Savukārt par Makkeinu šodien būtu gatavi balsot vien 44% amerikāņu vēlētāju.

No pirmdienas līdz trešdienai neatkarīgo vēlētāju vidū demokrātu kandidāta atbalsts palielinājies no 9% uz 13%, bet balsstiesīgo sieviešu vidū - no 7% uz 9%. Turklāt pašreizējais Ilinoisas štata senators saņem nedaudz lielāku atbalstu arī Romas katoļu Baznīcai piederīgo starpā. Lai gan dažāda vecuma vēlētāju atbalsts abiem kandidātiem ir līdzīgs, dažās vecuma grupās no tām populārāks ir Obama. Izņēmums ir tie vēlētāji, kas pārsnieguši 70 gadu vecumu un kas ir gatavi balsot par Makkeinu.

Kā atzīst politikas eksperti, vērā ņemams Obamas pārsvars izpaužas tajā sabiedrības daļā, uz ko viņš vēlēšanās var likt vislielākās cerības.

Apmēram viena trešdaļa no šīs aptaujas respondentiem tika uzklausīti pēc otrdien notikušās priekšvēlēšanu debašu otrās kārtas, kur izpaudās asa kandidātu viedokļu sadursme jautājumos par pašreizējo starptautisko ekonomisko krīzi. Lai gan Makkeins bija cerējis debatēs nostiprināt savas pozīcijas, aptaujas dati liecina, ka vienas dienas laikā Obamas pārsvars palielinājies par 6%.

Pirmsvēlēšanu aptauja turpināsies līdz 4. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!