Jaunais ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieki, kuri pret aizdomās turētajiem terorismā pielietojuši pretrunīgi vērtētas nopratināšanas metodes, netiks pakļauti tiesiskai vajāšanai, vēsta aģentūra "Reuters".

Ar šādu paziņojumu Obama nāca klajā ceturtdien, kad tika publiskoti četri slepenie dokumenti, kurās detalizēti aprakstītas bijušā ASV prezidenta Džordža Buša laikā pieņemtās CIP nopratināšanas metodes.

Dokumentu kritiķi apgalvo, ka šīs "atļautās" metodes var pielīdzināt spīdzināšanai.

Pirmais dokuments tapis 2002. gadā. Tajā bija ietvertas tādas metodes kā ieslodzīto sišana pa seju, turēšana kustības ierobežojošās telpās, piespiešana atrasties neērtās pozās un miega laupīšana. Savukārt trijos 2005. gadā apstiprinātajos dokumentos iekļautās pratināšanas metodes ietvēra iegremdēšanu ūdenī, kailumu un kukaiņu ievietošanu ieslodzīto šaurajās kamerās.

Augstu stāvošie CIP ierēdņi mēģināja nepieļaut šo dokumentu publiskošanu, paužot bažas par iespējamām apsūdzībām pret šādas metodēs pielietojušajiem CIP darbiniekiem.

Tomēr cilvēktiesību aizstāvji un Amerikāņu pilsoņu brīvību aizsardzības savienība pieprasīja to atklāšanu, lai izvairītos no cilvēktiesību pārkāpumiem nākotnē.

Dokumentos arī ietverts dažādu ieslodzīto piespiešanas metožu juridisks akcepts un oficiāls slēdziens, ka CIP metodes, saskaņā ar starptautisko likumdošanu, nav "cietsirdīgas, necilvēcīgas vai pazemojošas".

Obama sacīja, ka, pieņemot lēmumu par šo dokumentu publiskošanu, viņa mērķis nebija Buša administrācijas nomelnošana. Tas esot kļuvis nepieciešams tāpēc, ka pretrunīgas metodes jau tāpat tika plaši atspoguļotas masu medijos, turklāt iepriekšējā administrācija šādu tehniku pielietošanu publiski atzinusi un, visbeidzot, Obama izdevis rīkojumus šīs metodes pārtraukt.

Viņš arī īpaši uzsvēra, ka "tie, kas šīs metodes izmantoja, pilnībā paļaujoties uz Tieslietu ministrijas slēdzienu tiesiskumu, netiks saukti pie atbildības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!