Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien runā par valsts stāvokli pieprasīja palielināt nodokļus miljonāriem, lai samazinātu nevienlīdzību ienākumu jomā un panāktu ekonomisku taisnīgumu.

Obama šajā runā 10 mēnešus pirms prezidenta vēlēšanām izklāstīja savu populistisko redzējumu par valsts ekonomiku, mēģinot pārliecināt amerikāņus, ka viņš jāievēl uz otru prezidentūras termiņu.

"Mēs varam vai nu palikt pie valsts, kur arvien mazākam cilvēku skaitam klājas tiešām labi, kamēr arvien vairāk amerikāņu ar grūtībām izdzīvo; vai arī mēs varam atjaunot ekonomiku, kur visi saņem godīgu tiesu, visi dod godīgu ieguldījumu, un visi spēlē pēc vieniem noteikumiem," sacīja Obama, savā runā izmantojot amerikāņu augošo neapmierinātību ar ekonomisko nevienlīdzību ASV pēc nesenās recesijas.

Obama savā ikgadējā runā iztirzāja galvenokārt ASV iekšējās problēmas, tomēr nedaudz pievērsās arī starptautiskām krīzēm, tostarp Irānas kodolprogrammai.

"Amerika ir apņēmusies novērst to, ka Irāna iegūtu kodolieroci, un es saglabāšu visas iespējas, lai sasniegtu šo mērķi. Tomēr vēl ir iespējams šī jautājuma mierīgs atrisinājums, un, ja Irāna mainīs kursu un pildīs savas saistības, tā varēs atkal pievienoties nāciju kopībai," sacīja Obama.

Prezidents savā runā sacīja, ka mūsu laika "noteicošais jautājums" ir aizsargāt "amerikāņu solījumu", ka ar grūtu darbu var panākt cienīgu dzīvesveidu.

Obama palielījās, ka viņa prezidentūras laikā ir radīts vairāk nekā trīs miljoni darbavietu nepilnos divos gados, kā arī ir izglābta ASV autobūves nozare, un prognozēja, ka Amerikas rūpniecība kā ekonomikas dzinējspēks atkal atdzims.

"Mūsu valsts stāvoklis kļūst spēcīgāks, un mēs esam aizgājuši par tālu, lai tagad grieztos atpakaļ," sacīja Obama, asi brīdinot republikāņus no centieniem bloķēt viņa plānus darbavietu un ekonomikas atjaunošanas jomā.

"Kamēr es esmu prezidents, es sadarbošos ar katru šajā [Kongresa] palātā, lai pastiprinātu šo impulsu. Bet es grasos ar rīcību cīnīties pret obstrukciju, un es pretošos jebkādiem centieniem atgriezties pie tās pašas politikas, kas pirmām kārtām izraisīja šo ekonomisko krīzi," sacīja Obama, izpelnoties demokrātu ovācijas.

Obama atzinīgi novērtēja starptautiskā terorista Osamas bin Ladena nogalināšanu ASV karaflotes specvienības SEAL operācijā Pakistānā un uzsvēra, ka ir izpildījis solījumu izbeigt karu Irākā. Viņš izmantoja šīs specvienības veiksmīgi paveikto misiju, lai aicinātu amerikāņu politiķus izbeigt strīdus un apvienoties valsts atjaunotnes vārdā.

"Misija izdevās tikai tāpēc, ka katrs šīs vienības loceklis uzticējās cits citam - jo jūs nevarat doties augšā pa šīm kāpnēm tumsā un briesmās, ja nezināt, ka kāds ir aiz jums un sargā jūsu aizmuguri. Tāpat ir ar Ameriku," sacīja Obama.

Runājot par ārvalstīm, Obama arī atzinīgi novērtēja Lībijas diktatora Muammara Kadafi režīma krišanu un brīdināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, ka viņa režīma dienas ir skaitītas.

Obama pieprasīja, lai miljonāriem būtu jāsamaksā nodokļos vismaz 30% no ienākumiem. Viņa iespējamais vēlēšanu sāncensis no Republikāņu partijas Mits Romnijs pirms tam otrdien pavēstīja, ka 2010.gadā no investīcijām guvis 21,7 miljona ASV dolāru lielus ienākumus, par kuriem samaksājis nodokļus nedaudz vairāk kā trīs miljonu dolāru apmērā, tātad nodokļu likme bijusi 13,9% no ienākumiem.

Prezidents arī solīja pastiprināt spiedienu uz Ķīnu intelektuālā īpašuma pirātisma jomā un solīja jaunus pasākumus krāpniecības apkarošanai finanšu un hipotekārās kreditēšanas nozarēs.

"Ir laiks piemērot vienus noteikumus no augšas līdz apakšai: nekādas glābšanas no bankrota, nekādas kompensācijas, nekādas izvairīšanās no pienākumiem," sacīja Obama.

Romnijs, reaģējot uz Obamas runu, salīdzināja 2008.gadā uz Obamu liktās cerības ar viņa paveikto.

"Pirms trim gadiem mēs mērījām [prezidenta] kandidātu Obamu ar viņa cerīgajiem solījumiem un viņa lozungiem. Tagad prezidents Obama ir sasniedzis īstu [valsts] parāda, pagrimuma un vilšanās rekordu," sacīja Romnijs.

Indianas štata gubernators Mičs Denielss, kuru republikāņi bija izraudzījuši oficiālas atbildes sniegšanai uz Obamas runu, apsūdzēja prezidentu šķeltnieciskas taktikas pieņemšanā priekšvēlēšanu gadā.

"Neviena Obamas prezidentūras pazīme nav bijusi bēdīgāka par pastāvīgajiem centieniem mūs sašķelt, iegūt dažu amerikāņu labvēlību, nosodot citus," sacīja Denielss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!