Foto: AFP/Scanpix

Gandrīz četrus gadsimtus pēc tam, kad sākās afrikāņu nosūtīšana verdzībā uz Ziemeļameriku, pirmais ASV prezidents ar Āfrikas saknēm Baraks Obama ceturtdien vizīti Melnajā kontinentā sāk ar vergu tranzīta ostas apmeklējumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Obamas pirmā garā Āfrikas tūre būs veltīta politiskiem un ekonomiskiem jautājumiem, bet arī pieminēs Amerikas vēstures sāpīgās lapaspuses.

Astoņas dienas garo vizīti Obama sāks, kopā ar ģimeni apmeklējot 18. gadsimtā Senegālas piekrastē uz Gorē salas celto cietoksni, ko izmantoja par cilvēktirdzniecības tranzīta punktu. Tagad te ir iekārtots muzejs, ziņo "Reuters".

Vizīte ir drūms atgādinājums par kaunpilno ASV un pasaules vēstures periodu un rada milzīgu kontrastu, pasaules spēcīgākās valsts līderim ierodoties kontinentā, kura iedzīvotāji viņa pārvaldītājā zemē kādreiz tika uzskatīti par īpašumu, raksta "Reuters".

Dauzi afrikāņi izjūt saikni ar Obamu, bet pauž arī nožēlu, ka melnādainais prezidents sadarbībā ar Āfriku ir iesaistījies mazāk nekā viņa priekšgājēji Džordžs Bušs un Bils Klintons.

Savas pirmā prezidentūras termiņa laikā Obama Āfrikā ieradās tikai uz vienu dienu, apmeklējot Ganu, un daudzi afrikāņi nepacietīgi ir gaidījuši, kad ASV prezidents ieradīsies ilgākā vizītē, norāda "Reuters".

"Mums ir patiess prieks, ka pasaule ir gana progresīva, lai melnādainais kļūtu par ASV prezidentu," Senegālas galvaspilsētā Dakarā stāsta Abduls Azizs Signane, kurš iegādājas kreklu ar Obamas ģīmetni.

"Tas liek mums lepoties. Tāpēc es atnācu nopirkt T-kreklu, lai varu laipni sagaidīt viņu un teikt: "Mēs ļoti mīlam Tevi, Obama!"," paskaidro pircējs.

Džordžs Bušs 2003. gadā Gorē salā uzstājās ar runu, kurā verdzību nosauca par grēku, tomēr Obama muzeja apmeklējuma laikā ar runu uzstāties nav paredzējis.

Obama tūres galveno runu teiks svētdien Keiptaunas Universitātē, informē "Reuters".

Par spīti vizītes simboliskajai nozīmei, ASV melnādainajam prezidentam apmeklējot Gorē salu, atvainošanās par verdzību tūres laikā diez vai ir gaidāma, piebilst "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!