Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajai asamblejai teiks, ka ASV "darīs to, kas tām jādara", lai atturētu Irānu no kodolieroču iegūšanas, liecina Baltā nama izplatītie gaidāmās runas fragmenti.

Tāpat Obama plāno runāt par saspīlējumu Tuvajos Austrumos, kuru izraisīja Amerikas Savienotajās Valstīs producēta pret islāmu vērsta amatierfilma, pret kuru izraisītajos nemieros gājuši bojā desmitiem cilvēku, tostarp ASV vēstnieks Lībijā.

"Nepieļaujiet kļūdu: ar kodolieročiem bruņota Irāna nav izaicinājums, ko varam pieņemt. Tas rada draudus par Izraēlas iznīcināšanu, apdraud Persijas līča valstu drošību un pasaules ekonomikas stabilitāti," Obama teiks ANO Ģenerālās asamblejas dalībniekiem.

"Tādēļ valstu koalīcija liek Irānas valdībai atbildēt par savu rīcību. Un tādēļ Savienotās Valstis darīs to, kas tām jādara, lai atturētu Irānu no kodolieroču iegūšanas," paziņos ASV prezidents, kas plāno runāt arī par protestiem pret antiislāma filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums").

"Pašlaik mums ir jāapliecina, ka mūsu nākotni veidos tādi cilvēki kā [Bengazi nogalinātais ASV vēstnieks Lībijā] Kriss Stīvenss, nevis viņa slepkavas," norādīs Obama, uzsverot, ka "mums ir jāpasludina, ka šādai vardarbībai un tolerances trūkumam nav vietas Apvienotajās Nācijās".

"Nav tādu vārdu, lai attaisnotu nevainīgo nogalināšanu. Nav tāda video, kas attaisnotu uzbrukumu vēstniecībai. Nav ķengu, kas attaisno to, ka cilvēki nodedzina restorānu Libānā vai iznīcina skolu Tunisā, vai izraisa nāvi un iznīcību Pakistānā," pēdējo nedēļu notikumus Tuvajos Austrumos saistībā ar amatieru filmu uzskaitīs Obama, kuru sešas nedēļas pirms ASV prezidenta vēlēšanām par rīcību protestu novēršanā asi kritizē viņa konkurents no Republikāņu partijas Mits Romnijs.

Baltais nams pirms Obamas runas ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā uzsvēra, ka tā nebūšot priekšvēlēšanu kampaņas runa, bet gan runa, kurā pašreizējais ASV prezidents pirms vēlēšanām varēs pasauli iepazīstināt ar savu skatījumu uz ārpolitiku.

Obama Ņujorkā pavadīs tikai vienu dienu bez ierastajām tikšanām reizēm ar pasaules līderiem, kādas ASV prezidentiem parasti ir ANO Ģenerālajā asamblejā, un viņš uzreiz atgriezīsies pie priekšvēlēšanu kampaņas pasākumiem.

Romnijs pirmdien apsūdzēja Obamu par četru ASV diplomātu nogalināšanas Lībijas pilsētā Bengazi nozīmes mazināšanu, kā arī paziņoja, ka Obamas valdības neveiksmes ārpolitikā apliecina arī ilgstoši aizliegtās kustības "Musulmaņu brālība" pārstāvja kļūšana par Ēģiptes prezidentu, nemieri Sīrijā un Pakistānā, kā arī Irānas spējas radīt kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!