Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka būtu ievēlēts uz trešo amata termiņu, ja to ļautu konstitūcija, un ASV iedzīvotāju vidū joprojām ir liels atbalsts viņa politiskajai vīzijai, neskatoties uz to, ka novembrī par viņa pēcteci tika ievēlēts Donalds Tramps.

ASV prezidents tādu viedokli pauda raidsabiedrības CNN un Čikāgas Universitātes veidotajā pārraidē "The Axe Files".

Obama, kura otrais un pēdējais ASV prezidenta amata termiņš noslēgsies pēc nepilna mēneša, pauda pārliecību, ka ASV iedzīvotāji joprojām atbalsta viņa progresīvo redzējumu, lai gan vēlēšanās balsoja par politiski pretējus uzskatus paudušo Trampu.

"Esmu pārliecināts par šo redzējumu, jo esmu pārliecināts, ka, ja būtu kandidējis vēlreiz un to paudis, es domāju, ka būtu mobilizējis vairākumu ASV iedzīvotāju to atbalstīt," Obama sacījis pārraides veidotājiem.

Par demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones zaudējumu vēlēšanās Obama pauda filozofisku un nedaudz nožēlas pilnu skatījumu. Pirms vēlēšanām praktiski neviens neprognozēja Klintones zaudējumu.

"Zaudēt nekad nav jautri," Obama teica raidījuma vadītājam Deividam Akselrodam, kurš kā politiskais stratēģis palīdzēja veidot Obamas 2008. gada vēlēšanu kampaņu, bet pēc tam bija viņa padomnieks Baltajā namā.

"Esmu lepns, ka amatā esmu mēģinājis darīt to, ko uzskatu par pareizu, nevis populāru, es vienmēr saku cilvēkiem, ka nevajag par zemu novērtēt publisko pazemojumu, zaudējot politikā," atzina Obama, norādot, ka lielākā daļa pieaugušo cilvēku tamlīdzīgu atraidījuma sajūtu nepiedzīvo.

Tomēr viņš pauda arī lepnumu par panākto divos viņa amata termiņos, pateicoties "Amerikas garam", kas jo īpaši klātesošs ir jaunākās paaudzes pārstāvjos.

"Amerikas gars joprojām ir klātesošs visādos veidos. Tas sevi parāda kopienās visā valstī," teica Obama un piebilda, ka "mēs redzam, ka šī jaunā paaudze ir gudrāka, iecietīgāka, inovatīvāka, radošāka, uzņēmīgāka, nemaz nedomā par kāda diskrimināciju, piemēram, viņa seksuālās orientācijas dēļ. Viss, ko tikko aprakstīju, ir redzams mūsu sabiedrībā 20, 30 gadu veco cilvēku vidū," uzsvēra ASV prezidents.

Lai gan Trampa ievēlēšana, kā gaidāms, ASV politiku padarīs krasi labējāku, Obama norādīja, ka viņa prezidentūras astoņos gados "kultūra ir mainījusies" un lielākā daļa cilvēku tic idejai par ASV, kuras ir "iecietīgas un dažādas, un atvērtas, un enerģijas un dinamikas pilnas". "Problēma ir tā, ka tas ne vienmēr atspoguļojas politikā," atzina Obama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!