ASV prezidents Baraks Obama trešdien, apritot pirmajā simts dienām kopš viņa stāšanās amatā, pauda apņēmību pielikt "nelokāmas pūles", lai atjaunotu valstī ekonomisko labklājību un stātos pretī dažādajiem drošības apdraudējumiem, tostarp arī tā sauktās cūku gripas uzliesmojumam, iespējamajiem teroristu uzbrukumiem un kodolieroču izplatībai.
Dienas pirmajā pusē apmeklējot Ālbertas pilsētu Misūri pavalstī, Obama atzina, ka, lai gan "ir iepriecināts par (..) progresu", kas panākt prezidentūras pirmajos mēnešos, tomēr tas viņu neapmierina.

Viņš piebilda, ka vēl ejams ļoti tāls ceļš, pirms valsts tiks izvilkta no dziļās krīzes, kādu nav nācies pieredzēt kopš Lielās depresijas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados.

"Mums joprojām jāstājas pretī draudiem, sākot ar terorismu un beidzot ar kodolieroču izplatību un gripas pandēmiju," preses konferences laikā pēc atgriešanās Vašingtonā uzsvēra Obama. "Tas viss nozīmē, ka jūs nākamajās simt dienās, un trīssimts dienās, un visās nākamajās dienās no šīs administrācijas varat sagaidīt nerimstošas, nelokāmas pūles, lai stiprinātu mūsu labklājību un mūsu drošību."

Prezidents, uzrunājot auditoriju visā valstī, kas televīzijā varēja vērot preses konferences gaitu, solīja, "lai ko tas maksātu", pakļaut kontrolei cūku gripas uzliesmojumu.

Obama preses konferences laikā arī aizstāvēja savu nākamā fiskālā gada budžetu, kas paredz 3,4 triljonu dolāru (1,8 triljonus latu) lielus tēriņus un kuru trešdien apstiprināja abas Kongresa palātas, norādot, ka tas balstīts pasākumos, kas "veikti pēdējo 100 dienu laikā, lai virzītu ekonomiku no lejupslīdes uz atlabšanu un, galu galā, uz labklājību".

"Tādējādi mēs esam labi startējuši, taču tas ir tikai sākums," piebilda Obama, brīdinot, ka priekšā gaidāmas vēl daudzas grūtības.

"Miljoniem amerikāņu vēl joprojām ir bez darba, un vēl vairāk to zaudēs pirms recesija beigsies," atzina prezidents.

Obamas plašo dienaskārtību, kuru vairums amerikāņu uzskata par veiksmīgu, analītiķi uzskata par visnoslogotāko jauna prezidenta programmu, kādu nācies pieredzēt vairāku desmitgažu laikā.

Arī pats Obama atzina, ka risināmo problēmu loks ir negaidīti plašs. "Esmu pārsteigts (..) par kritisko jautājumu skaitu, kas izvirzījušies priekšplānā vienā laikā," sacīja prezidents.

"Ja Jūs man tieši tagad teiktu, ka, stājoties amatā, bankas kūsās, auto tiks pirkti un viss, par ko jāsatraucas, ir tikai Irāka, Afganistāna, Ziemeļkoreja, veselības aprūpes [reformas] apstiprināšana, enerģētiskās neatkarības iegūšana, tikšana galā ar Irānu un gripas pandēmiju, es šādu darījumu pieņemtu," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!