Foto: Reuters/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā pirmdien vakarā aicinājis tautu izdarīt spiedienu uz republikāņiem, kuru pārstāvji kongresā nevēlas paaugstināt valsts parāda griestus, lai izvairītos no defolta. Republikāņi savukārt vaino Obamu, ka viņš un demokrāti Kongresā negribot samazināt budžeta izdevumus, otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Obama norāda, ka republikāņi Kongresa apakšpalātā - Pārstāvju palātā atsakās piekrist valsts parāda griestu paaugstināšanai, kamēr nav panākta vienošanās par budžeta tēriņu ievērojamu samazināšanu, vienlaikus nepalielinot nodokļus turīgajiem amerikāņiem.

Obama sacīja, ka nespēja panākt kompromisu draudētu ar "dziļu ekonomikas krīzi, kuru gandrīz pilnībā būtu izraisījusi Vašingtona".

Viņaprāt, republikāņu pieprasītā tēriņu samazināšana, apmaiņā pret piekrišanu palielināt šobrīd 14,3 triljonus dolāru ( 7,1 triljonu latu)  lielos parāda griestus, nodarītu ļaunumu ekonomikai. Prezidents aicināja īstenot "sabalansētu pieeju", ar kuru tiktu pacelti arī nodokļi turīgajiem amerikāņiem, kuru ienākumi pārsniedz 500 000 dolārus ( 250 000 latu) gadā, kā arī palielinātos nodokļi korporācijām.

Savukārt republikāņu vairākuma līderis Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners pārmeta Obamam nekonsekvenci. "Prezidents bieži runā par "sabalansētu pieeju" ar ko Vašingtonā saprot - mēs vairāk tērējam, jūs vairāk maksājiet," norāda Bēners.

Viņš piebilst, ka reiz jau prezidents saņēmis "brīvas rokas" budžeta sabalansēšanas jautājumos un tagad vēlas to pašu, bet šoreiz viņam neveiksies.

Kā ziņots, ASV draud "tehniskais defolts", jo 2. augusta Valsts kasē var nebūt naudas budžeta finansēšanai. Lai iegūtu likviditāti ir jāaizņemas papildus jau minētajiem 14,3 triljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!