ASV prezidents Baraks Obama uz kara pārņemto Sīriju nosūtīs vēl 250 amerikāņu karavīrus, lai sniegtu atbalstu vietējiem kaujiniekiem, kuri cīnās pret radikālo islāmistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), vēsta raidsabiedrība BBC.

Šie karavīri tiešā karadarbībā nepiedalīšoties. Tas nozīmē, ka ASV kaujās neiesaistīto militārpersonu skaits Sīrijā pieaugs līdz 300. Intervijā raidsabiedrībai BBC Obama noliedzas iespēju, ka uz Sīriju dalībai konfliktā varētu tikt nosūtīts arī sauszemes karaspēks.

Sarežģīto situāciju Sīrijā nevar atrisināt tikai ar militāriem līdzekļiem vien, norādījis Obama. Oficiāls paziņojums par kontingenta palielināšanu Sīrijā gaidāmas pirmdien. Lielākā daļa papildu personāla būs īpašo uzdevumu spēku pārstāvji, ziņo aģentūra AP. Tāpat 250 cilvēku lielajā grupā būs arī mediķi un loģistikas speciālisti.

Daļā Sīrijas ziemeļu un austrumu vērojams progress cīņā pret "Daesh", norāda ASV Nacionālās drošības padomnieka vietnieks Bens Rods. "Mēs vēlamies paātrināt šo progresu un ticam, ka apņemšanās nosūtīt papildu ASV speciālos spēkus, var nospēlēt izšķirošu lomu," prognozē Rods.

Iepriekš ASV amatpersonas skaidroja, ka vēlas iedrošināt vairāk sunnītu arābus pievienoties kurdu karotājiem Sīrijas ziemeļaustrumos.

"Daesh", kurš ir sagrābis plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, pēdējā laikā zaudējis daļu teritorijas abās valstīs. ASV vada valstu koalīciju cīņai pret "Daesh".

"Daesh" guva panākumus, izmantojot jau piecus gadus ilgstošā Sīrijas pilsoņu kara radītās jukas. Sīrijas samezglotajā konfliktā, kur darbojas Krievijas atbalstītie valdības spēki, bruņotie nemiernieki, kas vēlas prezidenta Bašara al Asada režīma gāšanu, radikālo islāmistu kaujinieki un kurdu spēki, ir gājuši bojā vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Vēl 11 miljonu sīriešu ir pametuši savas mājas, no tiem četri miljoni devušie uz ārzemēm. Daļa no šiem bēgļiem papildina migrantu masas, kas lielos daudzumos cenšas iekļūt Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!