Sešos no astoņiem izšķirošajiem ASV štatiem popularitātes ziņā Demokrātiskās partijas ASV prezidenta amata kandidāts Baraks Obama apsteidz republikāņu sāncensi Džonu Makeinu, liecina pirmdien izplatītie ziņu aģentūras "Reuters" un pētījumu centra "Zogby" aptaujas dati.
Demokrātu kandidāts ir vadībā arī tādos "lielā laimesta" štatos kā Ohaio un Florida. Valsts mērogā Obama apsteidz Makeinu par septiņiem procentpunktiem.

Misūri demokrātu pretendents apsteidz republikāņu sāncensi par vienu procentu punktu, bet Floridā - par diviem. Tiesa, iespējamā kļūda šajā aptaujā ir 4,1 procentu punktu liela. Demokrātu pretendents ir vadībā Ohaio, Virdžīnijā un Nevadā - visos šajos štatos 2004.gadā uzvaru guva Džordžs Bušs.

Kopā ņemot, šiem pieciem štatiem, kuros vadībā ir Obama, ir 76 elektoru balsis. Kopā vēl ar tiem štatiem, kuros uzvaru 2004.gadā guva Džons Kerijs, Obamam ir 328 elektoru balsis. Lai kļūtu par ASV prezidentu, pretendentam ir jāiegūst 270 elektoru balsis.

Pensilvānijā Obama ir vadībā pār Makeinu ar 11 procentu punktiem. Cenšoties gūt uzvaru šajā štatā, kas 2004.gadā nobalsoja par demokrātiem, Makeins izvērsa enerģisku aģitācijas kampaņu.

Indiānā republikāņu kandidātam ir piecu procentu punktu liels pārsvars pār savu sāncensi, bet Ziemeļkarolīnā - vienu procentu punktu liels. Abos šajos štatos 2004.gad vēlēšanās uzvarēja Bušs.

"Obamam ir noturīgs pārsvars. Viņš var raudzīties uz otrdienu kā uz lielo dienu," sacīja socioloģisko pētījumu centra vadītājs Džons Zogbijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!