Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja turpmāk vairs netiks atalgota un nepanāks savu labumu ar provokatīvo uzvedību, ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja ar Dienvidkorejas prezidenti kopīgā konferencē. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Abi līderi norādīja, ka komunistiskā Ziemeļkoreja ir vairāk izolēta kā jebkad iepriekš.

"Prezidente Paka un es ļoti piekrītu viedoklim, ka mēs piekopsim stingru pretdarbību, mēs neatalgosim provokatīvu uzvedību, bet mēs paliekam atvērti iespējai, ja Ziemeļkoreja nostājas uz miera takas," BBC citē Obamu.

Līdz šim nav novērotas darbības, kas liecinātu par Ziemeļkorejas vēlmi "doties citā virzienā", turpina Obama.

Paka ir pirmā Dienvidkorejas prezidente sieviete, tikšanās ar Obamu bija viņas pirmā ārvalstu vizīte kopš stāšanās amatā februārī. Līderu tikšanās notiek laikā, kad ASV un Dienvidkoreja atzīmē savas militārās alianses 60 gadadienu.

Jau vēstīts, ka paaugstināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī, pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas. Vārdos kareivīgos Ziemeļu līderus saniknoja arī ASV un Dienvidkorejas gadskārtējās militārās mācības. Phenjana vairākas reizes piedraudēja ar kodoluzbrukumiem ASV, Dienvidkorejai un Japānai.

Spriedzi pastiprināja ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti pārvietoja vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan".Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Spriedze Korejas pussalā mazinajās aprīlī, kad Phenajna izvirzīja priekšnosacījumus sarunu sākšanai. Analītiķi to uztvēra kā signālu, ka saspringums mazinās. Maija sākumā ASV amatpersonas vēstīja, ka Ziemeļkoreja pārvietojusi divas iepriekš valsts austrumu piekrastē palaišanai sagatavotās raķetes.

Eksperti uzskata, ka lēmums par raķešu pārvietošanu liecina par Ziemeļkorejas nevēlēšanos līdz kara stāvoklim novest situāciju Korejas pussalā.

Ziemeļkoreja bieži ir lietojusi draudus, lai panāktu piekāpšanos no ASV un Dienvidkorejas puses, bet vēlāk atkal atsākusi savas provokatīvās darbības un draudus. ASV un Dienvidkoreja aprīlī ir izteikušās, ka šis nebeidzamais aplis vienreiz ir jānoslēdz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!