ASV prezidents Baraks Obama, paužot atbalstu tiesībām būvēt mošeju teroristu saspridzināto Dvīņu torņu apkaimē, apliecina, ka zaudējis kontaktu ar vidusmēra Ameriku, uzskata viņa republikāņu konkurenti.

Piektdien Ramadāna maltītes laikā Baltajā namā Obama sacīja, ka musulmaņiem ir "tādas pat tiesības praktizēt savu reliģiju šajā valstī kā visiem citiem", un tas attiecas arī uz mošejas būvēšanu Lejasmanhetenā.

Tomēr jau nākamajā dienā Obama skaidroja, ka viņš izteicies par ASV konstitūcijā garantētajām tiesībām, nevis to, vai "lēmums tur būvēt mošeju bijis gudrs".

Tomēr jau svētdien politikas diskusiju raidījumos vairāki republikāņu senatori veltīja Obamam skarbus vārdus.

"Runa nav par reliģijas brīvību (..), bet es uzskatu, ka nav gudri būvēt mošeju šajā vietā, kur 3000 amerikāņu zaudēja dzīvību teroristu uzbrukumā. Un man tas apliecina, ka Vašingtonai, Baltajam namam, administrācijai un pašam prezidentam nav kontakta ar vidusmēra Ameriku," sacīja senators, Teksasas republikānis Džons Kornins.

Pilsētas amatpersonas apstiprinājušas ieceri Lejasmanhetenā netālu no agrākās Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpju atrašanās vietas uz privātas zemes būvēt 13 stāvu augstu un 100 miljonus dolāru (55 miljonus latu) vērtu musulmaņu centru, kurā būtu izvietota arī mošeja.

Centra celtniecības iniciators ir imams Feizals Abdulraufs, kurš pazīstams kā islāma propagandētājs ASV. Pēc viņa teiktā, mošeja simbolizēšot musulmaņu negatīvo attieksmi pret terorismu. Taču Amerikā ir daudz mošejas celtniecības pretinieku, kuri uzskata, ka tā kļūs par savdabīgu pieminekli islāmistiem, kuri veica terora aktus.

68% amerikāņu iebilst pret mošejas būvniecības ieceri, kamēr to atbalsta tikai 29%, liecina pagājušajā mēnesī veiktās raidorganizācijas CNN aptaujas dati.

Projekta atbalstītāji uzskata, ka mošejas būvniecība palīdzēs radīt tiltus starp Rietumiem un musulmaņu pasauli, izmainīt visai bēdīgā paskata Lejas Manhetenas ielu un to, kā amerikāņi raugās uz musulmaņu pasauli pēc 2001.gada 11.septembra teroristu uzbrukumiem.

Līdz ar mošeju paredzēts būvēt arī sporta centru, teātri, dienas aprūpes centru, kā arī islāma studiju centru, kas būtu atvērts visiem interesentiem, šādi demonstrējot, ka musulmaņi ir sabiedrības daļa, nevis kāds nošķirts elements.

Tomēr daudzi ņujorkieši to, ka mošeja būs tik tuvu teroraktā izpostītajiem debesskrāpjiem, uzskata par zaimošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!