Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien paziņojis, ka plāno 10. janvarī teikt atvadu runu, noslēdzot astoņus gadus ilgušo atrašanos amatā.

Prezidenta uzruna notiks Čikāgā, kur viņš arī sāka savu politisko karjeru, pavēstīja Baltais nams.

"Otrdien, 10. janvārī, es došos uz Čikāgu, lai pateicības pilns no jums atvadītos, pat, ja jūs tur nebūsiet personīgi," paziņoja Obama.

Viņš norādīja, ka ASV viņa divu amata termiņu laikā ir saskārušās ar daudziem izaicinājumiem, tomēr no tiem iznākušas stiprākas. Obamas runa "sniegs dažas pārdomas par to, kur mēs dosimies turpmāk".

Obama atklāja, ka runā izteiks pateicību "par šo brīnišķīgo ceļojumu" un cildinās tās lietas, kuras valstī viņa astoņos varas gados ir kļuvušas labākas.

Obama amatu atstās 20. janvārī, kas tajā stāsies jaunievēlētais prezidents Donalds Tramps.

Kopš vēlēšanām Obama ir pieņēmis vairākus negaidītus lēmumus, tostarp noteicis jaunas sankcijas pret Krieviju un izraidījis 35 tās diplomātus, atbildot uz Maskavas kiberuzbrukumiem. Viņš arī izdevis rīkojumu, lai noteiktās vietās Arktikā liegtu urbumus naftas ieguvei.

Obama plāno trešdien tikties ar ASV Demokrātiskās partijas līderiem, lai apspriestu iespējas aizsargāt viņa pirmā termiņa laikā pieņemto veselības aprūpes reformu, ko republikāņi varētu mēģināt atcelt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!