ASV demokrātu līderi pirmdien pauda atbalstu tam, ka līdzšinējā Ilinoisas pārstāvja Baraka Obamas atbrīvoto vietu Senātā ieņem Rolands Beriss, kuru šajā amatā iecēla korupcijā apsūdzētais štata gubernators Rods Blagojevičs.

Sākotnējais demokrātu lēmums bija Berisa Senāta mandātu neapstiprināt, jo gubernators Blagojevičs, kā liecina federālās varasiestādes, senatora amatu piedāvājis vairāksolīšanā.

Beriss uzrādījis jaunus dokumentus, kas apstiprina viņa iecelšanu, paziņoja Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds un viņa vietnieks Diks Dērbins.

"Mēs esam runājuši ar Berisa kungu un viņu informējuši, ka viņš tagad ir ieceltais senators no Ilinoisas štata un kā tādam viņam tiks piešķirtas visas ievēlēta senatora tiesības un privilēģijas. Mēs sagaidām, ka ieceltais senators Beriss vēl šonedēļ nodos amata zvērestu un oficiāli ieņems [Senāta] vietu," teikts Rīda un Dērbina paziņojumā.

Gubernators Blagojevičs 30. decembrī par štata pārstāvi ASV Senātā iecēla afroamerikāņu politiķi, agrāko štata ģenerālprokuroru Berisu, neraugoties uz plašajiem aicinājumiem no senatora iecelšanas tiesību izmantošanas atturēties.

ASV prokurors Patriks Ficdžeralds decembra sākumā pavēstīja, ka Blagojevičam un viņa personāla vadītājam Džonam Harisam izvirzītas apsūdzības korupcijā, kuras apmērs ir šokējošs.

Blagojevičs mēģinājis pārdot vietu ASV Senātā, personīgi bijis iesaistīts kukuļu maksāšanas shēmā un ļaunprātīgi izmantoja savu amatu, lai apspiestu pret viņu vērsto kritiku medijos, skaidroja Ficdžeralds.

Daļa no apsūdzībām pret Blagojeviču balstīta uz tiesas atļautu viņa sarunu noklausīšanos.

Apmaiņā pret senatora krēslu gubernators pieprasījis ievērojamu atalgojumu sev kādā bezpeļņas fondā vai organizācijā, viņa sievai amatu kādas korporācijas valdē, ziedojumus vēlēšanu kampaņai, kā arī amatu kabinetā vai vēstnieka amatu sev, teikts prokuratūras apsūdzībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!