Foto: AP/Scanpix
ASV prezidenta Baraka Obamas un viņas sievas Mišelas finanšu stāvoklis gada laikā praktiski nav mainījies – šobrīd tas tiek lēsts no 1,95 līdz 7,15 miljoniem dolāru.

Ceturtdien, 15. maijā, Baltais nams publiskoja astoņu lappušu atskaiti par 2013. gadu. (Saskaņā ar likumu šādas atsaites publiskai izvērtēšanai iesniedz visas augstākās amerikāņu valdības amatpersonas.)

Pagājušajā gadā Obamu pāris norādīja, ka viņu kopīgais īpašums ir 1,8 līdz 6,9 miljoni dolāru. Aktīvu novērtējumu iesniedz pats īpašnieks, balstoties uz paša priekšstatiem par tirgus konjunktūru, un tāpēc summas var būt tik aptuvenas.

Kā var secināt no atskaites, lielākā daļa Obamu ģimenes īpašumu (viens līdz pieci miljoni dolāru) atrodas Finanšu ministrijas parādsaistībās. Tādos pašos valsts vērtspapīros, bet ar citu dzēšanas termiņu, viņi ieguldījuši vēl 100 līdz 250 tūkstošus dolāru.

Tāpat viņu tekošajā rēķinā "JP Morgan Chase" bankā atrodas no 50 līdz 100 tūkstošiem dolāru, bet "Northern Trust" bankā - no 100 līdz 250 tūkstošiem dolāru. "Vanguard" pensiju fondā Obamu pāris uzkrājis 100 līdz 250 tūkstošus dolāru.

Vienīgie prezidenta un viņa kundzes parādi ir hipotekārais kredīts par dzīvojamo māju Čikāgā - no 500 tūkstošiem līdz miljonam dolāru. (Savulaik kredīts viņiem tika izsniegts uz 30 gadiem ar 5,6 procentu gada likmi.)

Saskaņā ar kopīgo nodokļu deklarāciju, kas publiskota pirms mēneša, Obamu pāris pagājušajā gadā nopelnījis 481 tūkstoti dolāru - tas ir par 127 tūkstošiem mazāk, nekā gadu iepriekš. (ASV prezidenta alga ir 400 tūkstoši dolāru gadā.)

Labdarības mērķiem Obama ar sievu pagājušajā gadā iztērējis 59 251 dolāru jeb 12,3 procentus no saviem kopīgajiem ienākumiem.

Federālajos nodokļos Obamu pāris gada laikā samaksājis 98 169 dolārus, bet vēl 23 328 dolāri nomaksāti kā vietējie nodokļi viņu dzimtajā Ilinoisas štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!