Foto: AP/Scanpix/LETA

Teju visi 82 migranti, kas uz Itālijas piekrasti bija atvesti ar aktīvistu kuģi "Ocean Viking", svētdienas rītā kuģi pametuši un nogādāti Itālijas Lampedūzas salā, vēsta ziņu aģentūra ANSA.

Migranti no "Ocean Viking" uz Lampedūzu aizvesti ar nelieliem krasta apsardzes kuģiem. Varasiestādes pašam "Ocean Viking" ostā neļāva pietauvoties.

"Organizāciju "SOS Mediterranee" un MSF komandas ir atvieglotas, ka šie vīrieši, sievietes un bērni beidzot ir sasnieguši drošu vietu," tviterī pavēstīja "SOS Mediterranee", kas kopā MSF ir nofraktējusi šo kuģi.

Atļauja izsēdināt cilvēkus krastā "Ocean Viking" tika dota sestdien.
"Pēc 14 mēnešu pārtraukuma "Ocean Viking" ir pirmais civilistu glābšanas kuģis, kuram dota atļauja nogādāt cilvēkus drošībā Itālijā," norādīja "SOS Mediterranee", paužot optimismu, ka jaunās Itālijas valdības lēmums varētu būt iedrošinošs signāls.

Nacionālkonservatīvās partijas "Līga" līderis Mateo Salvīni, kurš līdz iepriekšējās koalīcijas izjukšanai bija iekšlietu ministrs, pauda sašutumu par jaunās valdības lēmumu. "Viņi ir palikuši traki. Tā ir kapitulācija to priekšā, kas grib Itāliju padarīt par Eiropas bēgļu nometni," ziņu aģentūra ANSA citē eksministra teikto.

"Ocean Viking" pagājušo sestdien Lībijas piekrastē uzņēma 50 migrantus. 34 cilvēki kuģī atradās jau pirms tam. Divi cilvēki - grūtniece un viņas vīrs - kuģi pameta jau iepriekš. Viņi nogādāti Maltā.

Vācija uzņems 24 ar "Ocean Viking" atvestos migrantus, Itālijā paliks 24, vēl 24 dosies uz Franciju, astoņus uzņems Portugāle, bet Luksemburga - divus. "Ocean Viking" atvestie migranti ir Aizsahāras valstu pilsoņi.

Kā svētdien vēsta Itālijas mediji, Lībijā šobrīd 5000-6000 nelegālo imigrantu, kas grasās doties pāri Vidusjūrai uz Eiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!