Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules valstu amatpersonas jaunnedēļ pulcēsies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), lai spriestu par kopīgiem soļiem, reaģējot uz "Panamas dokumentu" skandālu, piektdien pavēstīja OECD.

Sanāksmē piedalīsies arī Kopējās starptautiskās nodokļu patvēruma informācijas un sadarbības struktūras (JITSIC) locekļi. Tas ir nodokļu administrāciju tīkls, kura uzdevums ir dalīties informācijā un "strādāt kopā, lai cīnītos ar kopīgajiem riskiem", īpaši attiecībā uz izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

"Visas pasaules valdību amatpersonas aicinājušas OECD sasaukt īpašu projekta sanāksmi", teikts Parīzē bāzētās OECD paziņojumā. Sanāksme notiks 13. aprīlī.

"Sanāksmē OECD nodokļu administrācijām būs pirmā iespēja spert soļus saistībā ar ievērojamo informācijas daudzumu, kas atklāts "Panamas dokumentos"," teikts paziņojumā.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm. Dokumenti par slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

"Panamas dokumenti" liecina, ka pārskaitījumos par vismaz diviem miljardiem ASV dolāru ir iesaistīti cilvēki un uzņēmumi, kas ir saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Daudzās pasaules valstīs likumsargi saistībā ar "Panamas dokumentiem" sākuši izmeklēšanu, bet Islandes premjerministrs bijis spiests demisionēt.

Eiropas Savienība (ES) var noteikt sankcijas pret Panamu un citām valstīm, ja tās pilnībā nesadarbosies ar cīņu pret naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļiem, ceturtdien draudēja ES finanšu komisārs Pjērs Moskovisī.

"Panamas dokumentos" atrodami arī vairāku pazīstamu Latvijas cilvēku vārdi, tostarp Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, uzņēmējs Ainārs Gulbis un viņa dēls tenisists Ernests Gulbis, lidsabiedrības "airBaltic" jaunais investors, vācu uzņēmējs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, ēdināšanas uzņēmuma "Lido" dibinātājs Gunārs Ķirsons un citi, vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!