Foto: Reuters/Scanpix

Okinavas gubernators Takeši Onaga aicinājis Japānas centrālo valdību apturēt ASV Jūras spēku aviācijas bāzes būvniecību, to pamatojot ar dabas aizsardzību saistītos riskos.

ASV Jūras spēku bāzes būvniecība Henoko pludmalē jau gandrīz divas desmitgades rada spriedzi starp Vašingtonu, Tokiju un Okinavas reģionu, vēsta "Al Jazeera"

"Ir grūti kliedēt bažas, ka mūsu zvejas noteikumi tiek pārkāpti," Onaga norādījis preses konferencē, uzsverot, ka būvnieki ir nodarījuši kaitējumu piekrastes koraļļu rifiem. Lai gan būvniecību atbalsta gan ASV, gan Japānas valdība, valsts likumdošana nosaka, ka atļauju ir jādod arī vietējai reģionālajai varai.

Valdības biroja vadītājs Suga Josihide gan tūlīt pēc Okinavas gubernatora izteikumiem paziņojis, ka gubernatoram neesot iemeslu izsludināt šādus noteikumus. "Sekojot visiem likumiem, mēs vēlamies, lai būvniecība turpinās," paziņojumā minējis Josihide.

Vēsturiski Okinavas salas iedzīvotāji ir visvairāk iebilduši pret ASV bāžu klātesamību Japānā, kamēr kopējais Japānas viedoklis ir atvērts un pozitīvs. Jau šobrīd lielākā daļa ASV bāžu atrodas tieši Okinavā.

Okinava vēsturiski ir bijusi kulturāli atšķirīga no pārējās Japānas, turklāt tieši šis reģions cieta smagus civiliedzīvotāju zaudējumus Otrā pasaules kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!