Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas iebrukuma Ukrainā "otrajā fāzē" okupanti plāno pilnībā ieņemt Donbasu un Ukrainas dienvidus, propagandas ziņu aģentūrai TASS atklājis Krievijas Centrālā kara apgabala komandieris Rustams Miņņekajevs.

Pēc smagiem zaudējumiem un neveiksmīgiem mēģinājumiem ieņemt Ukrainas galvaspilsētu Kijivu, Krievija 25. martā paziņoja, ka kara "pirmā fāze" ir noslēgusies un turpmāk pievērsīsies Donbasa "atbrīvošanai", kas attiecīgi ir "otrā fāze".

Miņņekajevs skaidro, ka kontrole pār Donbasu ļaus izveidot sauszemes koridoru no Krievijas uz okupēto Krimu un iedarboties uz Ukrainas Bruņotajiem spēkiem "vitāli svarīgiem objektiem".

Savukārt kontrole pār Ukrainas dienvidiem nodrošināšot vēl vienu piekļuvi neatzītajai Piedņestrai, kas ar Krievijas atbalstu izveidota Moldovas teritorijā, kur esot vērojama "krievvalodīgo iedzīvotāju apspiešana".

Ukrainas Prezidenta biroja vadītājs Andrejs Jermaks, reaģējot uz šo paziņojumu, norāda, ka ukraiņi jau ir sagrāvuši daudzas Maskavas ieceres. "Viņi domā, ka var sagrābt Donbasu un Ukrainas dienvidus, cerot uz ekonomisku spiedienu pret mūsu valsti. Mums ir pašiem savi aizsardzības scenāriji un gribu atgādināt, ka mūsu armija un tauta jau ir sagrāvusi daudzus Kremļa plānus," Jermaku citē aģentūra UNIAN.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs par "speciālās operācijas nākamo fāzi" izteicās, ka Krievijas pilna mēroga iebrukuma mērķis it kā bijis "pilnīga Doņeckas un Luhanskas apgabalu atbrīvošana". Vērotāji gan uzskata, ka Krievija vienkārši nespēja ieņemt Kijivu.

Ukrainas prezidenta birojā Krievijas paziņojumus par kara "otro fāzi" iepriekš salīdzināja ar Maskavas lielīšanos "ieņemsim Kijivu 72 stundās". "Ukraiņiem ir vienalga, kādā pretestības fāzē iznīcināt pretiniekus, kuri neprot karot," aģentūra UNIAN citēja prezidenta padomnieku Mihailu Podoļaku.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr vairāk nekā 50 dienu laikā Krievijas spēki nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!