Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēks ir gandrīz ielecis Severodonecku, Ukrainas Luhanskas apgabalā, piektdien paziņojušas vietējās amatpersonas.

"Krievijas un [tā dēvētās] Luhanskas tautas republikas karaspēks gandrīz aplencis pilsētu," Ukrainas televīzijā paziņoja Severodoneckas militārās administrācijas vadītājs Oleksandrs Striuks. "Viņi mēģina ieņemt pilsētu caur tuvējiem ciematiem."

Severodoneckas ieņemšana būtu liels ieguvums Krievijas armijai, kas cenšas ieņemt visu Donbasu.

Striuks pavēstīja, ka Ukrainas armijai pagaidām izdodas atsist uzbrukumus, bet Krievijas karaspēks ir neatlaidīgs.

Viņš atklāja, ka Severodoneckā, kur pirms kara dzīvoja aptuveni 100 000 cilvēku, pašlaik atrodas aptuveni 15 000 civiliedzīvotāju.

Cilvēku evakuācijas temps ir samazinājies, un pašreiz dienā vidēji aptuveni desmit cilvēkus izdodas pārliecināt pamest pilsētu, viņš piebilda.

Reģionālās varasiestādes nedēļām ilgi aicinājušas cilvēkus pamest Severodonecku, ko no Lisičanskas šķir Severskijdoņecas upe. Abas pilsētas ir Krievijas karaspēka mērķi.

Savukārt Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs paziņojis, ka atbilstoši partnervalstu izlūkdienestu informācijai Krievija grasās 9. maijā pieteikt pilna mēroga karu.

"Atbilstoši partneru izlūkdienestu datiem Krievijai ir nodoms 9. maijā pieteikt pilna mēroga karu. Šādas runas, kā mēs saprotam, ir, šādas iespējas tiek apspriestas augstākajā politiskajā vadībā. Vai tas notiks? Redzēsim," preses brīfingā pēc darba vizītes Polijā sacīja Šmihaļs.

Ja šis scenārijs īstenosies, tas būs kārtējais apstiprinājums, ka Krievija ir pieteikusi karu visai civilizētajai demokrātiskajai pasaulei, norādīja Ukrainas premjers.

"Ukraina aizstāvēs savu brīvību, savu teritoriju, savu suverenitāti, mūsu ģimeņu dzīvi un mūsu zemi. Jebkurā gadījumā mēs cīnīsimies līdz galīgai uzvarai pār okupantiem," uzsvēra Šmihaļs.

Krievija pret Ukrainu pilna mēroga karu sāka jau 24. februārī, tomēr Kremlis to joprojām spītīgi dēvē par "īpašo militāro operāciju", kā arī aizliedz iebrukumu Ukrainā publiski dēvēt par karu, aizlieguma pārkāpējiem jārēķinās ar kriminālsodiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!