Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievu okupantu Ukrainas dienvidos Zaporižjas un Hersonas apgabalos izveidoto varasiestāžu vadītāji parakstījuši rīkojumus par vēlēšanu komisiju izveidošanu, sestdien vēsta "Radio Brīvība".

Komisijas tiek veidotas arī tāpēc, lai rīkotu referendumus par apgabalu iestāšanos Krievijas sastāvā.

Krievijas mediji iepriekš, atsaucoties uz saviem avotiem, vēstīja, ka referendumi okupētajās teritorijās var notikt jau rudenī.

Tiesa gan, nav skaidrs, uz kāda pamata tie tiks rīkoti.

Krievijas varas institūciju pārstāvji šādus plānus nav ne apstiprinājuši, nedz nolieguši, apgalvojot, ka Krievijas ieņemto teritoriju iedzīvotāji paši ir tiesīgi lemt par savu likteni.

Kā šonedēļ apliecināja Baltā nama pārstāvis, Vašingtona seko līdzi Krievijas plāniem anektēt daļu Ukrainas teritorijas un brīdina, ka šādi centieni Maskavai nepaliks bez sekām.

Okupantu pārstāvji sestdien paziņoja, ka tiek veidota Zaporižjas apgabala tā dēvētā valdība. Par tās nominālo vadītāju izsludināts Krievijas pilsonis, bijušais Krievijas Vologdas apgabala gubernatora vietnieks Antons Koļcovs.

Iepriekš tika izziņots, ka okupētā Hersonas apgabala "valdības" vadītāja amatam izraudzīts bijušais Krievijas Kaļiņingradas apgabala gubernatora vietnieks.

Krievijas karaspēks kontrolē teju visu Hersonas apgabala teritoriju, arī apgabala centru Hersonu.

Krievu kontrolē atrodas arī aptuveni 60% Zaporižjas apgabala, tiesa gan, pati Zaporižja joprojām ir Ukrainas kontrolē.

Ukrainas varasiestāžu pārstāvji sola, ka visas okupētās teritorijas tiks atbrīvotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!