Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas bruņotie spēki maijā pret Ukrainu vērsuši plašus bezpilota lidaparātu jeb dronu uzbrukumus, taču izteikti lielākā daļa no tiem ir neitralizēti un bijuši neefektīvi, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona raksta, ka 2023. gada maijā Krievija izmantoja vairāk nekā 300 Irānas ražotos "Shahed" sērijas dronus (OWA-UAV) uzbrukumos pret Ukrainu, un tā bija šīs ieroču sistēmas līdz šim visintensīvākā izmantošana.

Krievija, visdrīzāk, izmantoja tik daudz OWA-UAV, lai piespiestu Ukrainu izšaut vērtīgu, modernu pretgaisa aizsardzības raķešu krājumus. Maz ticams, ka Krievija šajā ziņā būtu guvusi panākumus: Ukraina ir neitralizējusi vismaz 90% uzbrūkošo OWA-UAV, galvenokārt izmantojot savus vecākos un lētākos pretgaisa aizsardzības ieročus, kā arī radioelektronisko traucēšanu, norāda Lielbritānijas ministrija.

Krievija arī, visticamāk, ir mēģinājusi atrast un dot triecienus Ukrainas spēkiem krietni aiz frontes līnijas. Tomēr Krievija joprojām ir ļoti neefektīva, lai sasniegtu šādus dinamiskus mērķus lielā attālumā tās vājo mērķēšanas procesu dēļ, noslēgumā ziņo britu izlūki.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!