Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējās nedēļas laikā Krievijas mēģinājumi uzbrukt Doneckas apgabala pilsētai Vuhledarai gandrīz noteikti ir palēninājušies. Tas seko vairākiem neveiksmīgiem un lielus zaudējumus radušajiem okupantu uzbrukumiem pēdējo trīs mēnešu laikā, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona ziņo, ka viens no faktoriem Krievijas lielajiem zaudējumiem šajā sektorā ir bijis Ukrainas veiksmīgā tālvadības pretbruņu mīnu ("Remote Anti-Armour Mine") sistēmu (RAAM) ieviešana.

RAAM ir specializēts artilērijas lādiņš, kas izkaisa pretbruņu mīnas līdz 17 kilometru attālumā no izšaušanas vienības. Dažos gadījumos Ukraina ir palaidusi mīnas virs un aiz uz priekšu virzošajām Krievijas vienībām, izraisot haosu, kad Krievijas transportlīdzekļi mēģina atkāpties, norāda Lielbritānijas ministrija.

Krievijas vienīgie nozīmīgie taktiskie panākumi pēdējā laikā ir bijuši Bahmutas sektorā, kurā dominē grupējuma "Vagner" algotņu spēki, kas pašlaik ir iesaistīti publiskā strīdā ar Krievijas Aizsardzības ministriju. Pastāv reāla iespēja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija ļoti tiecas gūt panākumus Vuhledarā, daļēji tāpēc, ka vēlas, lai tās panākumi konkurētu ar "Vagner" sasniegumiem, noslēgumā raksta britu izlūki.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!