Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, kuru kopš februāra okupējusi Krievija, jaunās "varasiestādes" devušas rīkojumu izlikt no telpām Medžlisu - Krimas tatāru tautas padomi, ceturtdien pavēstīja aktīvisti.

Tiesu izpildītāji paziņojuši Medžlisam, ka tā locekļiem līdz piektdienai ēka Simferopolē ir jāatbrīvo.

Arī labdarības fondam, kuru vada šīs musulmaņu kopienas garīgais līderis, kā arī Medžlisa laikraksta redakcijai izsniegti rīkojumi par izlikšanu, piebilda aktīvisti.

Varasiestādes nav sniegušas skaidru motivāciju Krimas tatāru organizāciju izlikšanai no telpām. Aktīvisti norāda, ka tā ir politiski motivēta vēršanās pret Krimas tatāriem, kas strikti iestājās pret pussalas aneksiju.

Krievijas varasiestādes grib slēgt Medžlisu uz visiem laikiem, sacīja Medžlisa bijušais priekšsēdētājs Mustafa Džemiļevs.

"Krimas tatāru Medžliss un visi Krimas tatāri neatbalsta okupāciju. Krievijas varasiestādes ir sapratušas, ka tās nevar panākt vienošanos ar tatāriem," pa telefonu no Kijevas sacīja līderis.

"Tā ir Padomju Savienības atgriešanās pilnā apjomā," sacīja Džemiļevs, kurš ir Ukrainas parlamenta deputāts. Krievijas varasiestādes aizliegušas viņam iebraukt okupētajā pussalā.

Tatāru tautas padome mēģinās atrast veidu, kā darbību turpināt, viņš sacīja.

"Medžliss ir Krimas tatāru pēdējā cerība," sacīja Džemiļevs.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!