Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Krievijas okupētajā Krimā sākusi darboties komisija, kas pārskata lēmumus par Krievijas pilsonības piešķiršanu pussalas iedzīvotājiem. Sevastopolē vien pilsonību zaudējuši jau 528 cilvēki, ziņo portāls "Krim.Realiji".

Kad 2014. gada pavasarī Krievija okupēja un anektēja Ukrainai piederošo pussalu, iedzīvotāji automātiski tika pieteikti Krievijas pilsonības saņemšanai. 2015. gada beigās Krievijas migrācijas dienests apgalvoja, ka Krievijas pases piešķirtas vairāk nekā diviem miljoniem krimiešu.

Ja kāds tomēr vēlējās saglabāt Ukrainas pilsonību, tad kā likums personai radās problēmas ar īpašumtiesību reģistrāciju un iekārtošanos darbā.

Taču tagad pārbaudēs konstatēts, ka procedūras nepilnību dēļ pie automātiski piešķirtajām Krievijas pasēm tikuši ne tikai Krimas iedzīvotāji, bet arī personas, kas 2014. gada martā aneksijas brīdī oficiāli nedzīvoja pussalas teritorijā.

Pie Krievijas pasēm, piemēram, tikuši bēgļi no Doņeckas un Luhanskas apgabaliem vai Kijevas iedzīvotāji, kuriem Krimā ir īpašumi. Vietējie iedzīvotāji apgalvo, ka Krievijas pasu masveidīgās piešķiršanas laikā tās bija viegli saņemamas par naudu, uzrādot viltotu izziņu par dzīvošanu Krimā.

Trīs gadus pēc aneksijas iegūt Krievijas pilsonību Krimā ir kļuvis daudz sarežģītāk, atzīmē Krimas Lauka cilvēktiesību centra koordinatore Aleksandra Kriļenkova.

Savukārt Krievijas Valsts domes deputāts Pāvels Šperovs nesen vēstulē Krievijas Augstākajai tiesai sūdzējās, ka Krimas iedzīvotājiem netaisnīgi tiek atņemta Krievijas pilsonība. Saskaņā ar viņa pausto, līdz 2017. gada augustam par nederīgām atzītas vairāk nekā 3200 piešķirtās Krievijas pases.

Tie ir likumpaklausīgi cilvēki, kuri ir dzimuši un lielu dzīves daļu pavadījuši Krimā, bet 2014. gada 18. martā dažādu iemeslu dēļ nevarēja atrasties pussalā, apgalvoja deputāts.

Oktobrī, vēršoties pie Krievijas ģenerālprokurora Jurija Čaikas saistībā ar kinofilmu “Matilde”, bijusī Krimas prokurore un Valsts domes deputāte Nataļja Poklonska arī paziņoja, ka nepamatoti Krievijas pilsonība ir atņemta viņas bijušajam kolēģim Krimā Aleksandram Šķitovam, kurš bijis Krimas okupācijas atbalstītājs.

Krievija Ukrainai piederošo Krimas pussalu okupēja 2014. gada pavasarī. Pēc starptautiski neatzīta referenduma sarīkošanas, kurā vairums Krimas iedzīvotāju nobalsojuši par pievienošanos Krievijai, 18. martā Kremļa saimnieks Vladimirs Putins paziņoja par Krimas iekļaušanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!