Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas valdību satrauc Covid-19 situācija pagaidu okupētajās Donbasa teritorijās un Krimā, taču pilnvērtīga informācija no šīm Kijevas nekontrolētajām teritorijām nav pieejama, portālam "Delfi" stāsta Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko.

Ukrainai piederošo Krimas pussalu Krievija okupēja 2014. gada pavasarī, savukārt daļā Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu Krievijas atbalstītas bruņotas bandas izveidojušas nelegālus valstiskus veidojumus – Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

"Mēs skaidri apzināmies, ka pagaidu okupētajās teritorijās situācija ir sarežģīta, bet mēs nevaram rīkoties, nevaram iesaistīt pasaules sabiedrības atbalstu, jo nav piekļuves objektīviem datiem," norāda Miščenko, turpinot, ka Krievija neielaiž novērotājus okupētajā teritorijās.

"Reāli fakti un skaitļi tiek slēpti," teic vēstnieks. Vienīgie informācijas avoti – federālie televīzijas kanāli, kas atspoguļo visu to "labāko" Krievijā un visu "briesmīgāko" pārējā pasaulē. Šīs teritorijas iedzīvotājiem nav pieejas patiesajai informācijai par jauno koronavīrusu, viņš turpina.

"Jo tiek rūpīgi slēpts pasaules pandēmijas apjoms un iespējamās sekas, lai nepieļautu paniku un Kremļa administrācijas jau tā zemo popularitātes reitingu tālāku lejupslīdi," skaidro Miščenko.

Krievijas propagandas mašīna pilnā sparā strādā, lai jauna koronavīrusa izplatībā vainotu visu civilizēto pasauli un aģitētu atcelt pret Krieviju noteiktās sankcijas, uzskata vēstnieks.

"Laikā, kad koronavīrusa izplatīšanās dēļ pasaulē valda dramatiska situācija, kad cilvēktiesību pārkāpumi nemitīgi notiek pašu valstī, Krievija nodarbojas ar to pašu, ko allaž darījusi Padomju Savienība – ar sevis izrādīšanu. Savas dāsnās palīdzības aizsegā tā nosūta uz Itāliju veselu "zaļo cilvēciņu" kontingentu. Īstenībā šī tā saucamā palīdzība nav nekas cits kā viens no krievu propagandistu veidiem, kā sagraut Eiropas sabiedrības vienotību Krievijas kā agresora valsts nosodīšanā. Tā ir cenšanās cēlo nodomu – cīņas ar pandēmiju – aizsegā panākt ekonomisko sankciju atcelšanu," pauž Miščenko.

Krievija dabu spoži apliecina fakts, ka karantīnas laikā no okupētajām Doņeckas teritorijām katru dienu turpinās apšaudes.

"Karantīnas laikā ir gājuši bojā trīs Ukrainas Bruņoto spēku karavīri un viena civilpersona, ir ievainoti 38 karavīri, kopumā reģistrētas aptuveni 300 apšaudes, Tomēr Kremļa cinisms šīs problēmas ignorē, uzmanību pievēršot tikai sankciju atcelšanai. Krievija mēģina pārliecināt, ka sankcijas ietekmē valsts spēju pretoties pandēmijai. Šie apgalvojumi nav nekas cits kā klaja manipulācija," viņš akcentē.

"Tāpēc mēs aicinām Krieviju pilnā apmērā nodrošināt tiesības uz dzīvi un medicīniskās palīdzības pieejamību nelikumīgi ieslodzītajiem ukraiņiem, nodrošināt Starptautiskā Sarkanā krusta komitejas, novērošanas misiju pārstāvju, kā arī Ukrainas ārstu brīvu un drošu pieeju pagaidu okupētājām teritorijām, lai veiktu to iedzīvotājiem kvalificētus medicīniskus izmeklējumus un ārstēšanu. Mēs aicinām starptautisko sabiedrību izmantot visus iespējamus līdzekļus, lai ietekmētu Krievijas Federāciju, nodrošinātu starptautisko misiju novērotāju pielaidi un nepieļautu sankciju atcelšanu. Kamēr paliek aktuāli agresijas draudi, kamēr Donbass un Krima paliek okupētas, tikmēr sankcijām ir jāpaliek spēkā," pauž Miščenko.

Sankcijas nekādā veidā neliedz Krievijai cīnīties pret epidēmiju kā savā, tā okupētajās Ukrainas teritorijās. "Tādēļ ir jārisina šī problēma iedzīvotāju dzīvības un veselības labad, nevis jātērē budžeta līdzekļi "miermīlīgas" Kremļa politikas propagandai, jo tam nav jēgas. Civilizētā pasaule, redzot desmitiem tūkstošu mirušu Ukrainas iedzīvotāju, skaidri apzinās šāda "miera" īsto cenu!" ir pārliecināts Ukrainas vēstnieks Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!