Foto: AFP/Scanpix

Francijas karavīri aktīvi atbalsta Mali valdības spēku ofensīvu pret islāmistiem, kuri kontrolē valsts ziemeļus, piektdien paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

"Operācija turpināsies tik ilgi, cik nepieciešams," sacīja Olands paziņojumā, kuru viņš nolasīja Elizejas pilī. Tomēr viņš nesniedza ziņas, cik Francijas karavīru piedalās šajā operācijā.

"Mali no ziemeļiem apdraud teroristi, un pasaule zina viņu brutalitāti un fanātismu," teica Olands.

Viņš uzsvēra, ka ir apdraudēta Mali pastāvēšana, kā arī 6000 Francijas pilsoņu, kas dzīvo šajā Rietumāfrikas valstī.

"Francijas vārdā es esmu atbildējis Mali prezidenta palīdzības lūgumam, kuru atbalstīja Rietumāfrikas valstis. Tā rezultātā Francijas bruņotie spēki šopēcpusdien atbalstīja maliešu vienības cīņā pret teroristiskajiem elementiem," sacīja Francijas prezidents.

Viņš piebilda, ka regulāri informēs par Francijas karavīru dalību Mali konfliktā, un teica, ka jautājums par karavīru nosūtīšanu uz Mali pirmdien tiks nosūtīts Francijas parlamentam.

"Teroristiem ir jāzina, ka Francija vienmēr palīdzēs.. ja tas attieksies uz iedzīvotāju tiesībām, ka piemēram, Mali, kur [cilvēki] grib dzīvot brīvībā un demokrātiijā," uzsvēra Olands.

Vairākas stundas iepriekš Olands paziņoja, ka Francija "kopā ar partneriem" atbildēs uz Mali varas iestāžu lūgumu" palīdzēt un tas notiks "saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūcijām".

Mali bruņoto spēku pārstāvis piektdien apstiprināja, ka Mali konfliktā valdības spēku pusē iesaistījušies Francijas, Nigērijas un Senegālas karavīri, bet neatklāja viņu skaitu.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu.

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!