Foto: AFP/Scanpix

Franču spēki ir iesaistīti cīņas pret Mali nemierniekiem "noslēguma fāzē", paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidents nedēļas nogalē pastāstīja, ka smagas cīņas notiek Mali ziemeļu Iforasa plato, kur pēc franču aviācijas uzlidojumiem un militārās operācijas, domājams, slēpjas no ieņemtajām teritorijām padzītie radikālā grupējuma ""Al Qaeda" islāma Magrebā" (AQIM) kaujinieki.

"Šī ir procesa noslēguma fāze, jo tieši šajā masīvā [kalnos] AQIM, iespējams, pārgrupējas," paziņoja Olands. Prezidents arī pateicās Čadas spēkiem, kuri piektdien sadursmēs ar nemierniekiem zaudējuši 13 karavīrus, nogalinot 65 kaujiniekus.

Franču spēki kopš 11. janvāra vada militāru operāciju pret islāmistu nemierniekiem, kuri bija pārņēmuši valsts ziemeļus. Drošība atbrīvotajos režīmos būs jānodrošina ANO Drošības padomes pilnvarotajiem Rietumāfrikas valstu spēkiem.

Pēdējās kaujas notiekot starp islāmistu kaujiniekiem un etniskajiem tuaregiem pie Tesalitas pilsētiņas. Tuaregu izveidotā Avzadas nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA), kas vēlas izveidot neatkarīgu tuaregu valsti, kādu laiku bija islāmistu sabiedrotā, bet tagad atbalsta Franču vadīto ofensīvu.

Kopš operācijas sākuma Francija Mali ir izvietojusi ap 4000 karavīru. Atbrīvojot Mali ziemeļu pilsētas - Gao, Kidalu un Timbuktu -,karavīri nesastapa nopietnu pretestību. Palīdzību Franču un Āfrikas spēkiem sola ASV, kas uz Nigēriju sūta bezpilota lidaparātus. Tie pārraudzīs nemierīgās teritorijas Mali un sniegs informāciju par pretinieka izvietojumu, skaidro BBC.

Jau vēstīts, ka franču spēki kopš 11. decembra vada militāro operāciju Mali, lai atbrīvotu valsts ziemeļus no islāmistu nemierniekiem, kuri turpināja virzīties tālāk valdības kontrolētajās teritorijās. Rietumvalstis uztraucas, ka radikāļu kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu bāzēšanās un patvēruma vietu.


Ar franču aviācijas atbalstu ir izdevies atbrīvot galvenās valsts ziemeļu pilsētas, bet nemiernieku vajāšanas turpinās tuksnesī un kalnos. ANO Drošības padomes lēmums paredz, ka drošību atbrīvotajās teritorijās vājajai Mali armijai palīdzēs nodrošināt Rietumāfrikas valstu spēki. Savukārt Mali armijas apmācībā, ar nolūku veicināt tās spējas cīnīties pret nemierniekiem, piedalīsies arī Eiropas Savieniba (ES).

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!