Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands trešdien aicināja sabiedrību atstāt aiz muguras asās debates par viendzimuma laulību legalizāciju un doties tālāk, visus spēkus koncentrējot tautsaimniecības atlabšanai un nacionālajai vienotībai.

Ar šo aicinājumu prezidents nācis klajā dienu pēc tam, kad parlaments galīgajā lasījumā pieņēmis likumu, ar kuru viendzimuma pāriem atļauts precēties un adoptēt bērnus.

"Šodien vairāk nekā jebkad agrāk mums vajag apvienoties tādu mērķu labā, kurus no mums sagaida daudzi līdzpilsoņi - tie ir darba vietas, ekonomikas atspirgšana un pašpaļāvība," pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja prezidents.

Olands norādīja, ka otrdien otrajā lasījumā pieņemto likumu parakstīs, tiklīdz Francijas Konstitucionālā tiesa būs pasludinājusi spriedumu lietā, kuru, apstrīdot jaunā likuma nosacījumus, ierosinājuši labējā spārna likumdevēji.

"Vienlaikus es aicinu visus rast mieru, sapratni un cieņu, jo tagad viss ir jākoncentrē un jāvelta tam, kas ir būtisks - mūsu valsts ekonomiskajiem panākumiem un nacionālajai vienotībai," uzsvēra prezidents.

Jau vēstīts, ka viendzimuma laulību legalizācija ir izsaukusi dalītu Francijas sabiedrības reakciju. Likumprojektam ir gan atbalstītāji, gan pretinieki, un, tuvojoties noslēdzošajam balsojumam, spriedze abu pušu starpā pieauga ik dienas.

Gandrīz ik dienu Parīzē un citās Francijas pilsētās notika protesti, un ielās valdošā spriedze bija jūtama arī parlamenta apakšpalātā, kur naktī uz piektdienu debates par viendzimuma laulību legalizēšanu pārauga nekārtībās.

Vairāki politiķi saņēmuši arī personiskus draudus par atbalstu viendzimuma laulību legalizēšanai, un cilvēktiesību aizstāvju grupas ziņojušas, kas pieaudzis arī uzbrukumu skaits homoseksuāļiem. Tostarp divi nopietni uzbrukumi notikuši Parīzē, pamudinot policiju pastiprināt drošības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!