Foto: AP/Scanpix

Ir svarīgi, lai visi uzlidojumi Sīrijā, neatkarīgi no tā, kurš tos veic, tiktu vērsti tieši pret grupējumu "Islāma valsts" (IS) un ne citiem, par Francijas prezidenta Fransuā Olanda teikto ziņo raidsabiedrība BBC.

Francijas iznīcinātāji kopā ar ASV vadīto koalīciju, bombardē IS pozīcijas Sīrijā un Irākā.

Iepriekšējās divās dienās uzlidojumus Sīrijā sāka arī Maskava, apgalvojot, ka arī karo pret IS. Tomēr ASV amatpersonas uzskata, ka Krievija savus triecienus nevērš pret IS, bet gan dažādām Sīrijas nemiernieku grupām.

Ir svarīgi, lai Krievija parāda, ka tās apgalvojumi par cīņu pret IS ir patiesi, norāda Francija.

Francijas prezidents Olands piektdien Parīzē tiksies ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu. Tikšanās mērķis bija Ukrainas krīzes pārrunāšana, bet sagaidāms, ka tagad to aizēnos Sīrijas notikumi, norāda BBC.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka trešdienas un ceturtdienas uzlidojumu mērķi bija tie paši, pret kuriem Sīrijā un Irākā uzlidojumus veic ASV vadītā koalīcija.

Turklāt bez IS Krievija karošot arī pret citām teroristu grupām, tai skaitā pret "Al Nusra", kas saistīta ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda".

Uzlidojumu mērķi tikuši izvēlēti "sadarbībā ar Sīrijas armiju", norādīja Lavrovs.

Pentagons gan pauda bažas, ka Krievijas uzlidojumu mērķis nav IS. Ceturtdien Krievijas uzbrukumi notikuši Homsas, Hamas un Idlibas provincēs.

ASV apmācītas nemiernieku grupas komandieris Hasans Hadž Ali stāsta, ka Krievijas triecieni bijuši vērsti arī pret kādu no grupas treniņnometnēm Idlibas provincē, raksta BBC.

Opozīcijas grupas norāda, ka Krievijas triecienos gājuši bojā civiliedzīvotāji. Jāpiebilst, ka cilvēktiesību aizsardzības grupas desmitiem mierīgo iedzīvotāju nāvē vaino arī ASV vadītās koalīcijas uzbrukumus.

Vēstīts, ka Krievija pēdējā laikā pastiprina savu militāro klātbūtni Sīrijā. Maskava neslēpj, ka militāri atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, bet noliedz, ka tās spēki piedalās un plānotu piedalīties sauszemes militārajās operācijās šajā valstī.

Maskava uzstāj, ka, atbalstot Asadu, cīnās pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", Kremlis pēdējā laikā arī izsaka vēlmi iesaistīties starptautiskajā koalīcijā pret radikālo grupējumu.

Tomēr pastāv bažas, ka Maskavas galvenais mērķis varētu būt nevis "Islāma valsts" sakaušana, bet gan Asada režīma glābšana, tādejādi saglabājot Krievijas intereses reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!