Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts ceturtdien paziņoja, ka Izraēla ir gatava piekāpties "būtiskos un sāpīgos" jautājumos, lai virzītu tālāk miera procesu.
Pēc viņa sacītā, Saūda Arābijas iedvesmotais miera process esot uzskatāms par sākuma punktu.

"Izraēla ir gatava piekāpties būtiskos un sāpīgos jautājumos, lai veicinātu miera sarunas," uzrunā kibuca kustības locekļiem nedēļu pirms Rijādā paredzētā arābu samita sacīja Olmerts.

Viņš norādīja, ka tā dēvētā Saūda Arābijas iniciatīva panākt Tuvajos Austrumos visaptverošu mieru var veidot "piemērotu pamatu" miera sarunām nākotnē.

"Saūda Arābijas iniciatīva ir interesanta, un daudzas tās daļas es būtu gatavs pieņemt (...), taču ne visas. Tā noteikti varētu veidot piemērotu pamatu miera sarunām nākotnē starp mums un mērenajiem arābu elementiem. Pēdējā laikā esmu to teicis vairākkārt, un es joprojām tam ticu," uzsvēra Izraēlas premjers.

Olmerts atsaucās uz Saūda Arābijas miera iniciatīvu, kas apstiprināta 2002.gadā Beirūtā notikušajā Arābu samitā un kas paredz arābu pasaules attiecību normalizēšanu ar Izraēlu apmaiņā pret tās aiziešanu no okupētās arābu zemes.

Izraēla iepriekš norādījusi, ka Saūda Arābijas iniciatīva būtu jāpārveido, īpaši jautājumā par palestīniešu bēgļu tiesībām atgriezties.

Arābu valstu līgas vadītājs Amrs Musa otrdien vizītes laikā Ammānā paziņoja, ka Rijādas samitā no Izraēlas tiek gaidīts nopietns miera dibināšanas piedāvājums.

"Kas attiecas uz mieru, mēs sagaidām piedāvājumu. Izraēlas līdzšinējā nostājā mums neizdodas saskatīt jebkādu piedāvājumu, jebkādas sarunas par nopietnu mieru," sacīja Musa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!