Izraēlas aizejošais premjerministrs Ehuds Olmerts svētdien paziņoja, ka viņa valdība ir gatava parakstīt miera līgumu ar palestīniešiem, taču viņiem pietrūcis drosmes to darīt.

"Miera sarunas ar palestīniešiem ir spērušas lielu soli uz priekšu un bija daudz interesantākas un dziļākas, nekā jebkuras iepriekšējās sarunas, ko risināja citas valdības, arī (toreizējais premjers, bet tagad aizejošais aizsardzības ministrs) Ehuds Baraks Kempdeividā 2000. gadā," teica Olmerts.

"Apstāklī, ka mēs līdz šim neesam panākuši miera vienošanos, ir vainojams palestīniešu līderu vājums un drosmes trūkums," viņš teica iknedēļas kabineta sēdē, kas, iespējams, ir viena no pēdējām viņa vadībā.

Pagaidām nav saņemta nekāda reakcija no palestīniešiem, kaut gan Rietumu atbalstītais prezidents Mahmuds Abass novembrī paziņoja, ka 12 mēnešus ilgajās sarunās viņš neesot spējis vienoties ar Izraēlu nevienā jautājumā.

Olmerts slavēja aizejošās ārlietu ministres Cipi Livni darbu, kura vadīja Izraēlas delegāciju sarunās kopš to atsākšanas 2007. gada novembrī, bet varētu pāriet opozīcijā, kad labējās opozīcijas līderis Benjamins Netanjahu izveidos savu valdību pēc pagājušā mēneša vispārējām vēlēšanām.

"Ārlietu ministre Cipi Livni vadīja delegāciju sarunās un paveica lielu darbu, kas bija detalizēts un sarežģīts un nekad nav ticis veikts iepriekš," viņš teica.

"Es nešaubos, ka jebkura nākamā valdība nespēs risināt sarunas bez Cipi Livni sagatavošanās darba," norādīja Olmerts.

Viņš atkārtoti apliecināja, ka Izraēlai "būs dramatiski un sāpīgi jāpiekāpjas, lai panāktu miera vienošanos".

Aizejošais premjerministrs vairākkārt izraisījis Izraēlas nacionālistu nepatiku, apgalvojot, ka jebkurā galīgā miera līgumā ebreju valstij būs jādala Jeruzaleme ar palestīniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!