Foto: AFP/Scanpix/LETA

Arābijas pussalas valsts Omāna pievienojas globālajiem centieniem mazināt piesārņojumu un glābt vidi, pieņemot aizliegumu no nākamā gada izmantot vienreizējos plastmasas maisiņus.

"Uzņēmumiem un dažādām organizācijām aizliegts izmantot vienreizlietojamos plastmasas maisiņus, lai aizsargātu Omānas dabu," teikts oficiālajā Omānas Vides un klimata jautājumu ministrijas paziņojumā.

Tiem, kas tiks pieķerti aizlieguma pārkāpšanā, draudz līdz pat 2000 riālu (aptuveni 4600 eiro) liels sods, kas var dubultoties, ja pārkāpēji tiek pieķerti atkārtoti, raksta Tuvo Austrumu medijs "Al Bawaba".

Omāna lepojas ar plašiem kalnu masīviem un ļoti bagātīgu jūras faunu tās piekrastēs. Omānas tuksneši un pludmales, īpaši bruņurupuču vērošana un kempingi tuksnešos piesaista vairāk nekā divus miljonus tūristu gadā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Plastmasas daļiņas un bieži arī veseli maisiņi tiek atrasti dažādu jūras dzīvnieku, tostarp bruņurupuču un delfīnu gremošanas sistēmās. Dzīvnieki plastmasu kļūdīgi notur par ēdienu, ierij, bet tas nesadalās un mēdz nosprostot barošanas sistēmu, novedot dzīvnieku lēnā un mokošā nāvē.

Reģionā plastmasas izstrādājumu lietošanas un pārdošanas ierobežojumus un aizliegumus pieņēmušas arī Bahreina, Tunisija un Kuveita, kā arī tūristu iecienīto Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsēta Abū Dabī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!