Foto: AFP/Scanpix/LETA

Omānas pilsoņiem ārvalstniekus sabiedriskā sektora darbos jānomaina līdz nākamā gada jūlijam, atsaucoties uz pagājušajā nedēļā izsludinātu likumu, raksta Tuvo Austrumu medijs "Al Araby".

Galvenokārt jāpasteidzina darbinieku nomaiņa pret vietējiem iedzīvotājiem tieši augstākstāvošajās pozīcijās, paredz Finanšu ministrijas izstrādātais likums. Ministrija secinājusi, ka, lai gan oficiāli Darbaspēka ministrijas aizsāktā reforma sākusies jau 80. gados, vadošajos amatos valstij piederošās kompānijās un iestādēs joprojām strādā pārāk daudz iebraucēju no citām zemēm.

No Omānas kopējā iedzīvotāju skaita, kas tuvojas pieciem miljoniem un salīdzinoši strauji aug, aptuveni 40% ir ārvalstnieki. Daudzas desmitgades tieši iebraucēji veicinājuši salīdzinoši ar tās kaimiņiem ne tik bagātās Omānas attīstību.

Tomēr, vietējo iedzīvotāju dzimstības rādītājiem turoties augstiem, ekonomiku balstošās naftas cenām krītoties un līdz ar to samazinoties iespējām sociāli atbalstīt savus pilsoņus no valsts puses, vairākas bagātās Līča valstis sākušas domāt par savu iedzīvotāju nodarbināšanu.

Omānā jau 80. gados sākta omanizācijas programma. Tās ietvaros kopš 90. gadu otrās puses par vietējo iedzīvotāju pieņemšanu darbā privātie darba devēji saņem dotācijas, tiek reklamēti valsts medijos un saņem cita veida atbalstu, bet valsts uzņēmumiem tiek izstrādāti plāni, par cik noteiktā periodā jāaudzē Omānas pilsoņu īpatsvars organizācijā.

Foto: Vida Press

Sākotnēji pārmaiņas bija straujas un jau 90. gadu beigās vairumā valsts iestāžu vietējo iedzīvotāju īpatsvars pārsniedza 80%, kas bija pat augstāk par sākotnēji noteikto mērķi.

Tomēr atsevišķās nozarēs līdz šim omanizācijas process, kā tas tiek oficiāli dēvēts, nav bijis tik veiksmīgs, jo valstī trūkst noteiktu atsevišķu nozaru speciālistu vai arī vietējie nevēlas strādāt par tik zemām algām, kādas apmierina lielu daļu iebraucēju no galvenokārt Dienvidaustrumāzijas valstīm. Turklāt, lai gan omanizācijas programma ir jau vairāk nekā 30 gadus sena, uzņēmumi joprojām saskaras ar situāciju, ka kvotu izpildei amatos jāpieņem jauni un pienākumiem neatbilstoši kvalificēti darbinieki bez nepieciešamās pieredzes.

Neskatoties uz problēmām jau nākamā gada jūlijā pilnīgi visus amatus sabiedriskajā sektorā būs ļauts ieņemt tikai pilsoņiem.

Pēdējos gados arī citas Līča valstis aktīvi strādā pie ekonomikas diversifikācijas, atsakās no dažādiem pabalsta veidiem, izvērš izglītības programmas un ieviešs vietējo iedzīvotāju nodarbināšanas politiku, kuras mērķis ir pilsoņu iesaiste tautsaimniecībā.

Šajās arābu monarhijās dzīvo ap 25 miljoniem iebraucēju, no kuriem liela daļa strādā slikti apmaksātos un nekvalificētos darbos, taču vienlaikus ierasta ir prakse augsti kvalificētu speciālistu vakancēm un vadošiem amatiem piemeklēt kandidātus no Eiropas, Ziemeļamerikas vai citām pasaules malām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!