Foto: EPA/Scanpix/LETA

Covid-19 mutācija omikrons, domājams, izplatīsies pa pasauli un rada ļoti augstu infekcijas uzliesmojuma risku, kas dažviet var novest pie "smagām sekām", atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Līdz šim nav zināms par omikrona izraisītiem nāves gadījumiem, bet ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai novērtētu tā spēju pretoties vakcīnu radītajai imunitātei vai pēc Covid-19 iepriekšējo variāciju pārslimošanas, teikts paziņojumā.

Paredzot inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, PVO mudina paātrināt augsta riska grupu vakcināciju un sagatavot plānus veselības aprūpes sistēmas uzturēšanai.

"Omikronam ir nepieredzēti daudz pīķa mutāciju, no kurām dažas rada bažas par to iespējamo ietekmi uz pandēmijas virzību," brīdina PVO, "Kopējais globālais risks, kas saistīts ar jauno variantu, tiek vērtēts kā ļoti augsts."

Covid-19 omikrona mutācija pirmo reizi atklāta Dienvidāfrikā, par to pagājušajā nedēļā ziņots PVO. Šī mutācija atbildīga par vairumu pēdējo divu nedēļu inficēšanās gadījumu Dienvidāfrikas apdzīvotākajā provincē Hautenā un ir konstatēta visās valsts provincēs. Kopš tā laika omikrons atklāts vairākās pasaules valstīs, tostarp Lielbritānijā, Vācijā, Austrālijā un Izraēlā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!