Foto: Reuters/Scanpix
Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) inspektori ir atraduši pierādījumus, ka kaujās starp nemiernieku grupējumiem Sīrijas pilsētā Marejā augustā ir izmantots iprīts jeb sinepju gāze, atklāja avots OPCW, kas vēlējās palikt anonīms.

Amatpersona, kas runāja anonīmi, jo ziņojums ar tādiem secinājumiem vēl nav publicēts, teica, ka OPCV inspektori atklājuši, ka "tur patiešām tika izmantota sinepju" gāze.

OPCW eksperti izmeklēja aizdomas, ka džihādistu grupējums "Islāma valsts" Marejā ir izmantojis ķīmiskos ieročus, bet pagaidām izmeklētāji nav konkrēti norādījuši, kura puse izmantoja gāzi. Secinājumi tagad tiks nosūtīti Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO).

ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, jo nav pilnvarota runāt ar žurnālistiem, apstiprināja, ka ir pierādījumi, ka Marejā 21. augustā ir izmantota čūlas izraisošā viela.

Iprīts, kas pazīstams arī kā sinepju gāze, ir nelikumīgs ķīmiskais ierocis, kas ietekmē upuru ādu, acis, plaušas un citus iekšējos orgānus.

Sīrija ir deklarējusi 1300 tonnas ķīmisko ieroču, kas OPCW ekspertu uzraudzībā tika iznīcināti pēc tam, kad Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms 2013. gadā pievienojās organizācijai. Šo ieroču vidū bija arī iprīts. Pagaidām nav skaidrs, kā nemiernieku rokās varēja nonākt ķīmiskais ierocis.

Starptautiskā mediķu organizācija "Medecins Sans Frontieres" ("Ārsti bez robežām", MSF) augusta beigās paziņoja, ka četriem pacientiem ir simptomi, kādi novērojami pēc nonākšanas saskarsmē ar ķīmiskām vielām. Šie pacienti MSF vadītā slimnīcā Sīrijas ziemeļos nonākuši 21. augustā. Organizācija norādīja, ka vecāki un divas meitas slimnīcā ieradās stundu pēc uzbrukuma, sūdzoties par grūtībām elpot, sakairinātu ādu, apsārtušām acīm un konjunktivītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!