Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācija (OPCW) 18 mēnešus pēc Solsberijā, Lielbritānijā, notikušās bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanas ķīmisko vielu "Novičok" iekļāvusi aizliegto vielu sarakstā.

OPCW pārstāvis sakariem ar presi konkrēti šo neirotoksīnu vārdā neminēja, bet norādīja, ka sarakstā iekļauta Lielbritānijas veiktajā Skripaļu lietas izmeklēšanā konstatētā indīgā ķīmiskā viela.

Lielbritānijas varasiestādes iepriekš indīgo vielu bija identificējušas kā "Novičok".

Ķīmisko ieroču konvencijas aizliegto vielu saraksts stājās spēkā 1997. gadā.

Konvencijā aizliegta ķīmisko ieroču attīstīšana, ražošana, iegāde, uzkrāšana, glabāšana un nodošana.

193 konvenciju parakstījušo valstu pārstāvji konferencē trešdien vienojās par saraksta paplašināšanu.

Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija pērn 4. martā Solsberijā tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes secināja, ka Skripaļiem uzbrukts ar nervus paralizējošo vielu "Novičok". Skripaļi tika hospitalizēti kritiskā stāvoklī, bet vēlāk atveseļojās.

Maskava noliedza, ka būtu saistīta ar notikušo.

Pāris mēnešus vēlāk ar "Novičok" saindējās kāds pāris, kas dzīvoja netālu no Solsberijas. Vīrietis bija atradis smaržu pudelīti, kurā bija indīgā viela, un atdevis to savai draudzenei. Sieviete nomira, bet vīrietis pēc divām nedēļām komā atveseļojās.

Lielbritānija apsūdzējusi Skripaļa un viņa meitas saindēšanā divus Krievijas pilsoņus, kas identificēti kā Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) virsnieki. Rietumi uzskata, ka aiz šī uzbrukuma stāv Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!