Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija nekad nav Starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) oficiāli deklarējusi savus nervus paralizējošās vielas "Novičok" krājumus, pavēstīja organizācija.

Neviena valdības struktūra nekad nav reģistrējusi šo ķīmisko ieroci, norādīja OPCW.

Ja Krievija būtu ražojusi šo vielu un nebūtu to deklarējusi, tas būtu Ķīmisko ieroču konvencijas pārkāpums, vēl trešdien sacīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Džonatans Alens.

OPCW piedāvājusi Lielbritānijas varasiestādēm ekspertu palīdzību izmeklēšanas lietā, kas uzsākta saistībā ar 4. martā Anglijas pilsētā Solsberi notikušo uzbrukumu, domājams, ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai.

OPCW sagaida, ka drīz tiks saņemta atbilde uz tās piedāvājumu. Organizācija nekomentēja jautājumu par to, vai tā gatavojas sūtīt ekspertus uz Angliju.

Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4. martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien paziņoja, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu atbildīga ir Krievija un ka no Lielbritānijas tiks izraidīti 23 krievu diplomāti.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons piektdien atzina - ir "lielā mērā iespējams", ka nervus paralizējošo vielu uzbrukumā Skripaļam licis izmantot Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!