Naftas cenas pasaules tirgū šogad varētu turpināt kristies, jo globālās ekonomikas recesijas periodā ievērojami samazinās pieprasījums pēc naftas, piektdien brīdināja Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC).

OPEC prognozē, ka globālais pieprasījums pēc naftas šogad varētu samazināties par 1,18% jeb 1,01 miljonu barelu naftas dienā, radot turpmāku naftas cenu kritumu.

"Ņemot vērā ekonomikas ilgstošu lejupslīdi un pieprasījuma sarukumu, kā arī gaidāmo zemo pieprasījumu, pastāv iespēja, ka atjaunosies spiediens uz [naftas] cenām," teikts OPEC paziņojumā.

"Pasaules ekonomika atrodas šausmīgā situācijā, iekšzemes kopproduktam (IKP) samazinoties visu 2009.gadu. Tādējādi globālais pieprasījums pēc naftas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, varētu samazināties līdz rekordzemam līmenim," prognozē organizācija.

Lai arī ziema ziemeļu puslodē šogad bija vidēji aukstāka nekā pērn, naftas pieprasījums februārī ievērojami samazinājās ne tikai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs, bet arī citos reģionos.

OPEC norāda, ka Ķīnā, Tuvajos Austrumos un citās Āzijas valstīs, kur pērn strauji pieauga naftas pieprasījums, ekonomiskās lejupslīdes dēļ šī tendence ir mainījusies.

OPEC dalībvalstu ministri svētdien Vīnē rīkos samitu, lai apspriestu iespēju atkārtoti samazināt naftas ieguves kvotas, tādējādi stimulējot naftas cenu pieaugumu pasaules tirgū.

Kā ziņots, OPEC kopš pērnā gada septembra naftas ieguves kvotas kopumā samazinājusi par 4,2 miljoniem barelu naftas dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!