ASV šobrīd risina sarunas par Vācijas īpašo uzdevumu vienības KSK kareivju piedalīšanos militārajos atbildes triecienos teroristiem pēc pagājušajā nedēļā notikušajiem uzbrukumiem Ņujorkā un Vašingtonā, trešdien vēstī laikraksts "Frankfurter Allgemeine".
Informētas personas, kuru vārdi netiek minēti, laikrakstam pastāstījušas, ka līdz 300 KSK kareivjiem "uzreiz" varētu piedalīties operācijā, lai atbrīvotu astoņus humānās palīdzības darbiniekus, kurus Afganistānā valdošais grupējums "Taleban" arestēja augusta sākumā par kristietības sludināšanu.

Aizvien vairāk tiek runāts par to, ka ASV veiks atbildes uzbrukumus Afganistānai pēc pagājušajā nedēļā notikušajiem terora aktiem, jo talibi sniedz patvērumu Saūda Arābijā dzimušajam starptautiskajam teroristam Osamam bin Ladenam, kuru uzskata par galveno šo uzbrukumu organizēšanā aizdomās turēto.

Kopš Otrā pasaules kara jautājumi par militāro darbību ārzemēs Vācijā uzskatīti par īpaši delikātiem un, lai šīs valsts kareivji piedalītos jebkādās operācijās, tostarp misijās Kosovā un Maķedonijā, bija nepieciešams parlamenta atbalsts.

Taču laikrakstā "Frankfurter Allgemeine" teikts, ka Vācijas valdība varētu piekrist KSK spēku līdzdalībai operācijā bez parlamenta piekrišanas, jo "Taleban" aizturēto humānās palīdzības darbinieku vidū ir četri Vācijas iedzīvotāji. Saskaņā ar Vācijas Konstitucionālās tiesas lēmumu valdībai ir tiesības pēc saviem ieskatiem iesaistīt bruņotos spēkus, ja Vācijas pilsoņi ir pakļauti reālām briesmām.

Vācijas Aizsardzības ministrija ir atteikusies komentēt laikrakstā sniegtās ziņas.

Vācija par trīs miljardiem plāno palielināt 'valsts drošību'

Vācijas valdība trešdien paziņoja par trīs miljardu marku (874,59 miljoni latu) vērtu plānu valsts iekšējās drošības pastiprināšanai, kuru finansēs no nodokļu palielināšanas tabakai un apdrošināšanai.

Drošības pasākumi paredz palielināt Vācijas armijas spēju reaģēt uz krīzēm, līdzekļu palielināšanu Vācijas izlūkdienestam, lidostu aizsardzībai un Vācijas vēstniecību apsardzei ārvalstīs.

"Vācijas valdība ar šo programmu uzsver tās solidaritāti ar ASV un tā stiprina mūsu uzskatu, ka ir jāpieliek visas pūles, lai mēs nekļūtu par terorisma upuriem," teikts Vācijas valdības paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!