Pēdējo četru dienu laikā ASV veiktajā operācijā "Raw Deal" ("negodīgs darījums") konfiscēts milzīgs daudzums aizliegto preparātu vairāk nekā 50 miljonu ASV dolāru vērtībā, pirmdien paziņoja ASV Narkotiku apkarošanas pārvalde (DEA). Pagaidām vēl tiek veidots saraksts ar šajā lietā iesaistītājiem, bet lietā varētu figurēt daudzi sportisti, un policijai ir pamats uzskatīt, ka šis var izvērsties par lielāko skandālu sporta vēsturē.
Pēc izmeklētāju sākotnējiem aprēķiniem, konfiscēti 570 000 zāļu pudelīšu (katras tilpums 10 mililitri) un 11,4 miljoni steroīdu devu. Šis skaitlis radies pēc DEA aprēķiniem, ka katra deva ir 0,5 mililitri.

Pagaidām nav zināms, kāds ir konfiscēto augšanas hormonu un citu aizliegto preparātu daudzums.

DEA rīkotajā slepenajā operācijā lielāka daļa reidu tika veikti ASV. Kopumā veikti 124 aresti 56 laboratorijās visā valstī. Operācijas "Raw Deal" laikā konfiscēti arī 71 ierocis, 27 tablešu taisīšanas iekārtas, 25 transporta līdzekļi un trīs laivas, taču lielākā daļa konfiscētā sastāda sportā aizliegtie preparāti. Pēc DEA teiktā, konfiscētais preparātu daudzums ir "satricinošs".

ASV federālie dienesti šobrīd veido kopējo sarakstu ar cilvēkiem, kas saņēmuši steroīdus, augšanas hormonus un daudzus citus aizliegtos preparātus, saka DEA pārstāvis Rastijs Peins.

"Pagaidām man nav informācijas par kādu sportistu," paskaidroja Peins, piebilstot, ka, visticamāk, šajā lietā ir iesaistīti sportisti.

Konfiscētie aizliegtie preparāti pārsvarā domāti muskuļu audzēšanai un traumu ātrākai ārstēšanai.

Lielākā daļa konfiscētā ir izstrādājušas Ķīnas kompānijas un pēc tam aizliegtās vielas ir iepludinātas ASV melnajā tirgū. DEA izmeklētāji pārsvarā uzmanību velta narkotiku piegādātājiem un izplatītājiem, bet šoreiz, sadarbojoties ar citām institūcijām, tiks apzināti arī aizliegto preparātu saņēmēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!