Afganistānā valdošā grupējuma "Taleban" uzbrukumā opozīcijai no slēpņa svētdien nogalināti četri ārvalstu žurnālisti, pirmdien AFP paziņoja opozīcijas Ziemeļu alianses un starptautiski atzītās Afganistānas valdības vēstnieks Tadžikistānā Saids Ibrahims Hikmats.
Tie ir pirmie ārvalstu žurnālisti, kas nogalināti Afganistānā, kopš ASV 7.oktobrī sāka militāro operāciju pret "Taleban".

Vēstnieks apstiprināja masu mediju ziņu par divu franču reportieru un vācu preses fotogrāfa bojāeju uzbrukumā, kas noticis svētdien 30 kilometrus no Talokanas pilsētas Afganistānas ziemeļaustrumos. Vēstnieks sacīja, ka kopā ar šiem masu mediju pārstāvjiem uz bruņumašīnas jumta bijis vēl viens žurnālists - iespējams, amerikānis, kurš arī ir nogalināts.

Uzbrukumā tika nogalināti vai ievainoti arī ap 30 Ziemeļu alianses karavīru.

Žurnālistu līķus paredzēts pirmdien ar helikopteru nogādāt Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbē, piebilda Hikmats.

Luksemburgas radiostacijā RTL strādājošā franču reportiera Pjēra Bijo un žurnālā "Stern" strādājošā vācu fotogrāfa līķus opozīcijas spēki atrada uz frontes līnijas Šatarajā pie Tadžikistānas robežas un nogādāja atpakaļ savā postenī, ziņoja AFP korespondents. Uzbrukumā gāja bojā arī radiostacijas "Radio France Internationale" žurnāliste Žoanna Sitone.

Žurnālisti brauca uz opozīcijas bruņutransportiera jumta un nokrita no tā, kad bruņutransportierim uzbruka talibi ar mīnmetējiem un ložmetējiem. Reportieri pavadīja opozīcijas Ziemeļu alianses komandieri Hasanu inspekcijas braucienā uz talibu tranšeju, kuru viņi uzskatīja par pamestu.

Bruņutransportierim trāpīja raķešgranāta, kas eksplodēja, atsitoties pret zemi. Mašīna apgāzās un vairāki reportieri nokrita no jumta.

Austrālijas laikraksts "Sydney Morning Herald" ziņoja, ka bruņutransportieris atstājis nokritušos žurnālistus un viņu līķus vēlāk atrada Ziemeļu alianses karavīri, kas aizveda tos uz savu bāzi Šaratajā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!