Avoti Irānas opozīcijā izplatījuši informāciju par Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei nāvi, ceturtdien vēsta ārvalstu mediji.

Tiek ziņots, ka 12. oktobrī ajatolla zaudējis samaņu un tika steidzami ievietots slimnīcā. Pēc dažādiem datiem, Hamenei atrodoties komas stāvoklī un pie viņa tika ielaists tikai dēls un personīgais ārsts.

Opozicionāri tomēr apgalvo, ka ietekmīgs garīdznieks 14. oktobrī miris.

Irānas vēstniecības pārstāvji Armēnijā medijiem paziņojuši, ka apgalvojumi par Hamenei nāvi neatbilstot patiesībai. Savukārt irāņu vēstniecības darbinieki Maskavā atteikušies komentēt šīs ziņas.

70 gadus vecā Hamenei veselība pēdējā laikā strauji pasliktinājusies, kas varētu būt saistīts ar spēku izsīkumu. Ajatolla ļoti pārdzīvojis, ka nav varējis tikt galā ar politisko krīzi valstī, kas izcēlusies pēc 12. jūnija prezidenta vēlēšanu rezultātu publiskošanas, kuri apliecināja līdzšinēja līdera Mahmuda Ahmadinedžada uzvaru.

Daži avoti Irānā noraida Hamenei nāvi vai pat saslimšanu. Taču "The Daily Telegraph" interneta mājas lapā tiek uzskaitītas pazīmes, kas liecinot par ajatollas nāvi:

Uz Irānas valsts iestāžu ēkām redzams melnas krāsas drapējums, melnās drēbēs ģērbti arī irāņu televīzijas vadītāji. Irānas militārpersonas patrulē ielās un ir gatavas izklīdināt pūļus. Turklāt esot pārtraukti dažu nepamierināto ierēdņu iepriekšējie centieni nomainīt ajatollu.

Daži sagaida, ka oficiālais paziņojums par garīdznieka nāvi izskanēs piektdienas rītā.

Hamenei dzimis 1939. gada 17. jūlijā. No 1981. līdz 1989. gadam viņš ieņēma Irānas prezidenta posteni. Par valsts augstāko līderi viņš kļuvis pēc prezidenta pilnvaru beigām 1989. gadā.

Saskaņā ar Irānas konstitūciju, augstākajam līderim ir neierobežotas pilnvaras attiecībā uz valsts pārvaldīšanu un tās politikas veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!