Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien, 16. augustā, Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā notiek Aleksandra Lukašenko opozicionāru gājiens, kurā piedalās simtiem tūkstoši cilvēku.

Jau ziņots, ka svētdien pusdienlaikā notika arī Lukašenko atbalstam rīkots mītiņš, uz kuru cilvēki tika vesti ar autobusiem no dažādām valsts vietām. Šajā mītiņā piedalījās pāris tūkstoši cilvēku, savukārt tiek lēsts, ka opozīcijas gājienā ir sanākuši vairāki desmiti tūkstoši cilvēku, un viņu skaits vēl turpina pieaugt.

Svētdien Minskā Neatkarības laukumā notika opozīcijas gājiens "Par brīvību", kura prasības ir Lukašenko aiziešana, politieslodzīto atbrīvošana un represijās pret mierīgajiem iedzīvotājiem vainīgo sodīšana.

Skandējot saukļus "Ej prom", protestētāji devās gājienā pa Neatkarības prospektu.

Demonstranti pārvietojās kolonnās, rādot uzvaras zīmes un līdzi nesot ziedus un balonus. Daudzi bija ģērbušies baltā, kas jau kļuvusi par opozīcijas kustības simbolisko krāsu.

Prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas sabiedrotā Marija Koļesņikova, uzrunājot sanākušos paziņoja, ka apvienotais štābs plāno iesniegt sūdzību Satversmes tiesā par iestāžu nekonstitucionālo rīcību. Starp varas iestādēm izvirzītajām prasībām ir Lukašenko atkāpšanās un politisko un ekonomisko ieslodzīto atbrīvošana.

"Bijušajam prezidentam ir jādemisionē. Viņš noslīcināja valsti vardarbībā," norādīja Koļesņikova.

Opozīcijas mītiņi svētdien notika arī vairākās citās vietās Baltkrievijā.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9. augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš svētdienas nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!