Foto: AFP/Scanpix/LETA

No Krievijas uz ārzemēm aizbēdzis opozīcijas protestu dalībnieks Aidars Gubaidulins, bažījoties par barga cietumsoda piespriešanu, ceturtdien pavēstīja viņa advokāts Maksims Paškovs.

26 gadus vecajam programmētājam draudēja pieci gadi cietumā saistībā ar apsūdzībām, ka viņš protestu gaitā policijas virzienā sviedis tukšu plastmasas pudeli.

Gubaidulins valsti pametis šonedēļ, sacīja advokāts.

"Šo lēmumu pieņemt nebija viegli, bet, ņemot vērā pēdējo dienu notikumus, citas izvēles nebija," sociālajā tīklā "Facebook" skaidroja Gubaidulins. "Esmu pametis valsti un tuvākajā laikā neatgriezīšos."

Gubaidulins protestu gaitā jūlijā policijas virzienā svieda tukšu plastmasas pudeli, taču nevienam netrāpīja. Viņš tika aizturēts un apsūdzēts par masu nekārtībām.

Vēlāk viņš no pirmstiesas apcietinājuma tika atbrīvots un apsūdzēts vardarbībā pret policiju.

Gubaidulins nolēmis pamest Krieviju pēc tam, kad šonedēļ tiesa atstāja spēkā protestētājam Konstantīnam Kotovam par piedalīšanos miermīlīgos protestos piespriestos četrus gadus cietumā, sacīja Paškovs.

"Tas viņu stipri ietekmēja," norādīja advokāts.

Vasarā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijās Maskavas ielās, pēc tam kad varasiestādes atteicās reģistrēt vairākus pazīstamus opozīcijas kandidātus Maskavas domes 8. septembra vēlēšanām.

Protestu kulminācijas laikā augustā Krievijas galvaspilsētas ielās demonstrācijās iesaistījās aptuveni 60 000 cilvēku.

Policija aizturēja vairākus simtus protestu dalībnieku. Lielākā daļa drīz vien tika atbrīvota, bet dažiem tika izvirzītas nopietnas apsūdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!