Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns atvainojies Eiropas Tautas partijas (EPP) locekļiem, ka nodēvējis viņus par "noderīgiem idiotiem", liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusi vēstule.

Orbāns EPP locekļus nodēvēja par "noderīgiem idiotiem" intervijā, kas svētdien tika publicēta Vācijas laikrakstā "Die Welt am Sonntag".

"Tas patiesībā ir Ļeņina citāts, ar kuru es gribēju kritizēt zināmu politiku," vēstulē skaidrojis Orbāns, piebilstot, ka viņš gribētu atvainoties tiem, kuri viņa teikto uztvēruši kā personisku apvainojumu.

EPP attiecības ar Orbānu saasinājušās kopš Ungārija sāka kampaņu pret Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru un Ungārijā dzimušo ASV miljardieri Džordžu Sorosu. Kampaņā viņi tiek apsūdzēti nelegālās imigrācijas veicināšanā.

13 no 56 partijām, kas ietilpst EPP, pievienojušās aicinājumam izslēgt vai vismaz uz laiku apturēt Orbāna vadītās partijas "Fidesz" dalību EPP.

Taču "Fidesz" izslēgšana sašaurinātu EPP pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Pašreiz EPP ir dominējošais politiskais bloks parlamentā.

Orbāns savā vēstulē arī kritizējis ierosinājumu izslēgt "Fidesz", uzsverot, ka tas neatrisinās domstarpības EPP locekļu starpā.

EPP līderis Manfrēds Vēbers otrdien Budapeštā tikās ar Orbānu, taču viņiem neizdevās atrisināt domstarpības. Vēbers neatklāja, vai Orbāns ir piekritis viņa izvirzītajiem nosacījumiem "Fidesz" palikšanai EPP.

Vēbers ir pieprasījis "Fidesz", lai nekavējoties tiktu izbeigtas Orbāna kampaņas pret EK līderiem, lai tiktu atjaunots Ungārijas valdības atbalsts Sorosa dibinātajai Centrāleiropas Universitātei un lai Orbāns atvainotos citām EPP esošajām partijām.

Piedalies vadošo Eiropas mediju organizētajā projektā "Eiropa runā"! Eiropas lielo informācijas burbuļu saplēšana, kurā iespējams piedalīties arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam! Sīkāk par projektu.

Aizpildi anketu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!